Nastavlja se protest u Zvečanu

Ispred zgrade opštine Zvečan i danas su u znak protesta okupili građani. Pojedini su tu proveli i noć. Situacija je trenutno mirna. Bodljikava žica, koju su rano juče razvukli pripadnici KFOR-a i dalje je oko zgrade opštine, kao i srpske zastave koje su na istu postavili građani.

Na ulazu u Zvečan od jutros je stacionirano oklopno vozilo KFOR-a, dok su ostale jedinice raspoređene na glavnim raskrsnica ulica koje vode do zgrade opštine gde se održava protest.

Podsetimo, Srpska lista juče je zatražila da se KFOR rasporedi u više ulica, kako bi se sprečili direktni kontakti okupljenih građana na protestima sa Kosovskom policijom i to nakon incidenta koji se dogodio juče u poslepodnevnim časovima.

Naime, do incedenta je došlo kada je vozilo kosovske policije puno policajaca pokušalo da prođe kroz masu okupljenih građana, na šta građani odgovorili kamenicama.

Povodom ovoga juče se oglasila i Kosovska policija. Saopšteno je međutim, da su oštećena tri vozila, te da je jedan policajac zadobio povrede.

„Na početku protest protekao mirno, ali su u popodnevnim časovima, u različitim vremenskim intervalima, pojedini osumnjičeni gađali tri vozila Policije Kosova, pri čemu su dva vozila materijalno oštećena na kojima su slomljena stakla. Usled napada teškim oruđem jedan policijski službenik je zadobio povrede“.

U isto saopšteno navodi se da su tokom jučerašenjg dana „pojedini mediji ometani i napadnuti, a njihova vozila su oštećena od strane kriminalnih grupa“.

„Ometanje novinara na dužnosti krši pravo na izražavanje, informisanje i slobodu štampe. Posvećeni smo istraživanju ovih krivičnih dela i sprečavanju nasilja. Istovremeno, Policija Kosova poziva sve demonstrante da se uzdrže od nasilja i mirno izraze svoje mišljenje“.

Izvor :
Medija centar Čaglavica