Nastavlja se protest Srba na severu Kosova

Građani nezadovoljni odlukom Vlade Kosova o zameni registarskih tablica ulaze u peti dan protesta na severu Kosova. Specijalne snage Kosovske policije i dalje su raspoređene kod prelaza Jarinje i Brnjak.

Noć na Jarinju je bila mirna, pripadnici specijalne jedinice i dalje su raspoređeni i ne pomeraju se sa svojih punktova, prenosi RTS.

Srbi iz Leposavića i Zubinog Potoka njih više od 100, nalaze se u šatorima i kolonama dugim nekoliko kilometara. Okupljeni građani traže povlačenje specijalnih jedinica policije i ukidanje odluke o registarskim oznakama.

Prelazak preko administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak i dalje je moguć samo pešice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da su juče u blizni administrativnog prelaza Brnjak, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije pretukli trojicu srpskih mladića.

Ovu vest demantovala je kosovska policija navodeći da je ona namenjena „dezinformisanju javnosti, predstavljanju situacije kao nesigurne po građane, kao i za ispunjenje različitih političkih ambicija“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je zabrinut zbog prebijanja kosovskih Srba i da ukoliko postoji Briselski sporazum, očekuje da se što pre počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

Izvor :
RTS, RTV KIM