Nastavak suđenja u slučaju Tači i ostali, danas svedočila dva zaštićena svedoka

Unakrsnim ispitivanjem prve zaštićene svedokinje optužbe, danas je pred sudom za zločine boraca „OVK“ u Hagu nastavljeno suđenje bivšem komadantu Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Svedočenje žene albanske nacionalnosti, koje je počelo prošlog ponedeljka, odvija se iza zatvorenih vrata zbog zaštite njenog identiteta.

Zajedno sa Tačijem, za zločine nad Albancima, Srbima i Romima, optuženi su članovi Glavnog štaba „OVK“ Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Kako je jutros, na kratkom javnom delu zasedanja, precizirao predsedavajući sudija Čarls Smit (Charles Smith), unakrsno ispitivanje svedokinje započela je Krasnićijeva zastupnica Venkatešvari Alagendra (Venkateswari).

Tužilac Metju Holing (Mathew Halling) najavio je da će, kada Krasnićijeva odbrana završi unakrsno ispitivanje, on „desetak minuta“ postavljati dodatna pitanja svedokinji.

Svog drugog svedoka protiv Tačija i saoptuženih, tužioci bi, po rečima sudije Smita, trebalo da izvedu kasnije tokom dana.

Na zahtev odbrane trećeoptuženog Seljimija, raspravno veće je naložilo tužiocima da drugog svedoka ne ispituju o tri incidenta iz njegovih ranijih izjava zato što ti događaji nisu deo optužnice.

Seljimijev branilac Džefri Roberts (Geoffrey) naznačio je, potom, da će zbog toga unakrsno ispitivanje drugog svedoka optužbe skratiti sa četiri sata na jedan sat.

Tužioci su, pre početka suđenja, najavili da će saslušati više od 300 svedoka, a raspravno veće dalo im je rok da taj dokazni postupak okončaju do aprila 2025. godine.

Svedok: Vrh OVK javno priznavao napade na policiju, Rugovu smatrao pacifistom

Bivši član „OVK“ i pristalica Ibrahima Rugove drugi je svedok optužbe na haškom procesu bivšem komandantu „OVK“ Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i trojici saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

Zaštićeni svedok 2652 potvrdio je da je vrh „OVK“ od 1997. javnim saopštenjima preuzimao odgovornost za napade na srpsku policiju, kao i da je Rugovu i njegov Demokratski savez Kosova (DSK) označio kao „pacifiste“ čije je vreme prošlo u borbi za nezavisno Kosovo.

„Posle svakog napada na policiju, OVK bi preuzela odgovornost saopštenjima“, koje su objavljivali mediji u Prištini, kazao je svedok.

Na ta saopštenja, tužioci su se, u uvodnoj reči, pozivali kao na dokaz da je Glavni štab „OVK“, čiji su optuženi bili članovi, imao komandu i kontrolu nad formacijama koje su sprovodile napade.

Svedok, koji je od 1990. bio član Rugovinog DSK, izjavio je da je pripadnike „OVK“ prvi put video na sahrani jednog Albanca u novembru 1997.

Kasnije je saznao da je jedan od trojice vojnika „OVK“ bio trećeoptuženi Seljimi, koji je tada bio maskiran.

Seljimi je, po svedoku, na sahrani zagovarao oružanu borbu rečima da je „došlo vreme da se sluša ‘OVK’ zato što pacifisti više ništa ne mogu“ i „zato što se rečima ništa ne može postići“.

Na pitanje tužioca Džejmsa Paćea (James Pace) na koje je „pacifiste“ Seljimi tada mislio, svedok je odgovorio:

„Na DSK, da mi ne možemo da ostvarimo slobodu mirnim putem, već da se moramo latiti oružja… Svi su tada znali ko u Prištini pokušava da postigne cilj mirnim sredstvima“.

Po optužnici, na meti vođa „OVK“ bili su, pored ostalih „protivnika“, članovi Rugovine partije, koji se, za razliku od vođa „OVK“, zalagao za ostvarivanje nezavisnosti Kosova mirnim putem.

Svedok 2652 rekao je i da se 1998. pridružio „OVK“, posle napada srpskih snaga na Adema Jašarija (Jashari) i njegovu grupu u selu Donji Prekaz.

Kazao je da je tada u „OVK“ „ušlo i mlado i staro“.

Svedok nastavlja svoj iskaz koji će, na delimično javnom zasedanju, trajati čak pet dana, kako je najavio predsedavajući sudija Čarls Smit (Charles Smith).

Tužioci su, pre početka suđenja, najavili da će saslušati više od 300 svedoka, a raspravno veće dalo im je rok da taj dokazni postupak okončaju do aprila 2025. godine.

Na početku suđenja, 3. aprila, svi optuženi ponovili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

U uvodnoj reči, tužioci su, s druge strane, tvrdili da će, tokom procesa, dokazati krivicu Tačija i saoptuženih.

Branioci su, u uvodnim rečima, tvrdili da četvorica vođa „OVK“ nemaju nikakve veze sa zločinima, koje su počinili „osvetnici“ i „odmetnici od ‘OVK’“.

Optužnica Tačija (54), Veseljija (55), Seljimija (52) i Krasnićija (72) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora „OVK“ na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci su nedavno objavili identitete 75 žrtava, od kojih je 51 bila srpske nacionalnosti. U pritvorima „OVK“ stradala su i 23 Albanca i jedan Rom.

Identiteti još 25 žrtava biće obelodanjeni tokom procesa.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je „OVK“ smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri „OVK“: Azem Sulja (Syla), Ljah Brahimaj (Lahi), Fatmir Ljimaj (Limaj), Sujelman Seljimi (Sylejman), Rustem Mustafa (Rrustem), Šukri Buja (Shukri), Ljatif Gaši (Latif Gashi) i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba „OVK“: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020., u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu (Scheveningen), a sud, čije je zvanično ime Specijalizovana veća Kosova, više puta je odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

Pored predsedavajućeg Smita iz SAD, u veću koje sudi Tačiju i saoptuženima su još sudije Kristof Bart (Christoph Barthe) iz Nemačke i Ginel Metro (Guenael Metraux) iz Švajcarske. Rezervni sudija je Fergal Gejnor (Gaynor) iz Republike Irske.

Izvor :
Beta