Nastavak dijaloga predstavnika Beograda i Prištine

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković pokušaće danas ponovo da pronađu rešenje za registarske tablice za vozila, energetiku na severu Kosova i problem nestalih lica. Ovo su zvanične teme nove runde dijaloga Prištine i Beograda koja će se danas održati u Briselu.

Portparol EU Petar Stano je izajvio ranije da sastanak glavnih pregovarača ima za cilj i pripremu za naredni dijalog na visokom nivou.

Nakon poslednjeg sastanka o tablicama obe strane su optuživale jedna drugu za nepostojanje spremnosti da se o ovom pitanju postigne konačan sporazum.

U međuvremenu su se u Berlinu sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti. Nakon toga je Kurti kazao da se razgovaralo o mogućim dogovorima, dok je Vučić saopštio da „dijalog sa Prištinom gotovo da ne postoji“.

Današnji sastanak dolazi nakon što je juče Kosovo poslalo zahtev za članstov u Savetu Evrope. Ovaj potez Prištine naišao je na negativnu reakciju od strane predstavnika Srbije. S tim u vezi predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za danas zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Ovaj sastanak je zakazan za 11 časova.

Izvor :
RTV KIM