Naredne nedelje počinje Sabor SPC, svečani deo u Pećkoj patrijaršiji

Majski Sabor Srpske pravoslavne crkve počeće u utorak u Pećkoj Patrijaršiji, sedištu srpskog patrijarha.

U pitanju je redovno zasedanje koje saziva Sveti arhijerejski sabor, a počeće liturgijom u hramu Svetih apostola u stavropigijalnoj lavri Pećkoj patrijaršiji.

Radni deo sabora koji okuplja crkvene velikodostojnike potom će se obaviti u hramu Svetog Save na Vračaru.

“Radni deo najvišeg jerarhijskog, crkveno-zakonodavnog i crkveno-sudskog tela Srpske pravoslavne crkve, pod predsedništvom Njegove svetosti patrijarha srpskog g. Porfirija i uz učešće visokopreosvećene i preosvećene gospode eparhijskih arhijereja, započeće sutradan, 15. maja 2024. godine, u kripti Spomen hrama Svetog Save na Vračaru“, navodi se saopštenju SPC.

Zasedanje počinje usvajanjem dnevnog reda koji čine prispeli predmeti dostavljeni od strane Svetog arhijerejskog sinoda, a nastavlja se razmatranjem izveštaja o radu svih eparhijskih arhijereja, centralnih crkvenih tela, organa i zavoda.

Na kraju zasedanja Sabor će o svom radu izdati saopštenje za javnost, saopštili su iz SPC.

Tri političke organizacije – Srpsko nacionalno veće, Srpski nacionalni forum i “Otadžbina” zatražili su prijem tokom održavanja Sabora u Pećkoj Patrijaršiji, kako bi, kako su naveli, ukazali na situaciju na Kosovu. Na ovaj zahtev su se odlučili, kako su objasnili, nakon što na njihove sastanke za sastanak nisu odgovorili ni episkop raško-prizrenski Teodosije, ni partrijarh srpski Porfirije.

Izvor :
Kim