Nakon optužbi britanske poslanice, ambasador Ebot sa vladikom Teodosijem. Reagovao i Srđan Sentić 

Nakon što je britanska poslanica optužila Srpsku Pravoslavnu Crkvu da navodno učestvuje u švercovanju oružja iz Srbije na teritoriju Kosova, osude Eparhije raško-prizrenske, te navoda KFOR-a da ne postoje dokazi za tako nešto, danas su se sastali Vladika Teodosije i britanski ambasador u Prištini. 

Episkop raško-prizrenski razgovarao je sa ovim ambasadorom u manastiru Gračanica.

Preneo mu je najdublju zabrinutost povodom izjave britanske poslanice, Ališe Kerns.

„Vladika je posebno naglasio da je ova vest, koju je u međuvremenu demantovao KFOR, višestruko pogoršala bezbednost SPC na Kosovu i Metohiji i da ozbiljno može da oteža proces de-eskalacije tenzija na severu Kosova i dijalog“, navodi se u saopštenju Eparhije.

Ujedno je britanskom ambasadoru preneo stav SPC:

„Naša Crkva se zalaže za mir među svim građanima na KiM i ne može dozvoliti bilo kakvu zloupotrebu ili političku manipulaciju sa našim crkavama“.

Sa druge strane, ambasador Ebot je izrazio zabrinutost zbog trenutnih dešavanja na Severu Kosova.

„Ujedno je pomenuo značajnu ulogu Crkve u unapređenju odnosa među zajednicama, i naglasivši hitnu potrebu za deeskalacijom“, saopštili su iz Eparhije raško-prizrenske.

Podsetimo, britanska poslanica Ališa Kerns uputila je juče na zasedanju parlamenta Velike Britanije seriju kritika na račun zvaničnog Beograda i Srba sa Severa, braneći pritom Prištinu, uz tvrdnje da je Srbija ta koja je kriva za novonastalu krizu.

Govoreći o incidentima na Severu Kosova i sukobu sa KFOR-om maja meseca u Zvečanu, ona je poručila da je reč o „brutalnom napadu milicije koju podržava, finansira i naoružava Beograd“.

Osim toga iznela je i optužbe na račun Srpske pravoslavne crkve, navodeći da upravo ona učestvuje u švercovanju naoružanja.

„U Vladi su svesni, jer su se fuzilijeri tek vratili sa služenja u KFOR-u, da se oružje švercuje preko granice iz Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći. Kada naše trupe postanu svesne toga i pokušaju da dobiju dozvolu da reaguju, (dobijanje prim, red.) dozvole traje predugo. Kada se dobije dozvola – kakvo iznenađenje — hitna pomoć se pojavila pred crkvom i opet iznela sve oružje“, kazala je ona tokom ove sednice.

Izjavu ove poslanice juče su odmah preuzeli prištinski mediji, ali i korisnici na društvenim mrežama, prvenstveno albanske nacionalnosti, tagujući pritom evropske i američke zvaničnike, kao i posrednike u dijalogu.

Pojedini albanski portali, pre svega GeoPost, preneli su vest uz video snimak i tvrdnju da on potvrđuje navode poslanice o švercovanju oružja.

Naglasili su da je reč o klipu koji je usnimljen 6. decembra prošle godine, odnosno kada su napadnute prostorije Opštinske izborne komisije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Čak su naveli da je u ovom konkretnom slučaju „misiju krijumčarenja oružja“ izvršio nedavno uhapšeni Srbin M.M, za kojeg prištinske vlasti tvrde da je jedan od vođa Civilne Zaštite, koju je nedavno kosovska vlada proglasila za terorističku organizaciju, zajedno sa Severnom Brigadom.

Naglašavaju da su tada M. M. i drugi članovi Civilne zaštite komunicirali sa osobama u vozilu hitne pomoći, te da je u njemu bilo oružje.

Kasno sinoć usledila je i reakcija Eparhije raško-prizrenske, koja je navela da je reč o opasnoj optužbi kojom se kriminalizuje SPC, ali i koja se od strane pojedinih kosovskih medija koristi za širenje verske i etničke mržnje, što direktno ugrožava sveštenstvo, monaštvo i verske objekte.

Zatražili su hitnu proveru navoda poslanice, ali i oglašavanje KFOR-a, a u vezi dva moguća ishoda najavljuju mere: ili najstrožije kažnjavanje crkvenih lica u slučaju da KFOR potvrdi njihovu umešanost, ili zahtev da se ova poslanica javno izvini.

Iz KFOR-a su se rano jutros i oglasili, uz navode da je Kraljevski bataljon fizilijera tako nešto prijavio još prošle godine, ali da oni do takvih dokaza nisu došli.

„Događaj koji je spomenula članica Britanskog parlamenta odnosi se na 2022. godinu, kada je kraljevski bataljon fuzilijera bio raspoređen na Severu Kosova, ko podrška misiji KFOR-a“, naveli su iz ove misije.

„Navodno ilegalno prisustvo oružja prijavljeno je štabu KFOR-a, ali nakon dalje istrage kako bismo to potvrdili – nije bilo dokaza za ono što je prijavljeno“, stoji u pisanom odgovoru za KoSSev uz naglasak:

„Ne postoje ni dokazi koji se tiču navodnog šverca koji se sprovodi preko administrativne pogranične linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve vozilima hitne pomoći“.

Ipak, KFOR je naglasio da ova vrsta aktivnosti pripada vladavini prava, što je, kako su naveli, nadležnost „Kosovskih bezbednosnih organizacija“.

Upitan danas na konferenciji za medije, a nakon sednice kosovske vlade o ovome, kosovski premijer je rekao da će održati sastanke sa predstavnicima NATO-a i KFOR-a, kao i sa bezbednosnim organima.

„Postoje informacije da Srbija koristi kola hitne pomoći za šverc oružja na Severu. Imaću sastanak sa predstavnicima NATO-a i KFOR-a i sa organima bezbednosti po ovom pitanju. Posle sastanaka moći ćemo da damo završnu reč. Sada prikupljamo informacije. Ovo pitanje će biti poznato u toku ove nedelje“, kazao je Kurti.

Zbog navoda britanske poslanice Ališe Kerns reagovao je i zamenik kosovskog Ombudsmana Srđan Sentić.

“Duboko sam zabrinut zbog optužbi koje je iznela Ališa Kerns. Neprihvatljivo je žigosanje Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i posredno njenih vernika bez ikakvih dokaza. KFOR nije našao nikakve dokaze u prilog takvim neodgovornim tvrdnjama”, napisao je Sentić na Tviteru.

https://twitter.com/srdjansentic/status/1676519136803921920?s=46&fbclid=IwAR0_2UD4Iz3r5gEOJAj91Bzt6M_p-xeFab6MsXKHMwRWQg67Ezi73UqbOw4

Izvor :
Kossev,Medija centar Caglavica