Nakon Beograda i Sarajeva, američki senatori stigli u Prištinu

Američki senatori Kris Marfi, Džin Šejhin i Tom Tilis doputovali su u Prištinu u okviru balkanske turneje. Njih je na aerodromu dočekao ambasador SAD na Kosovu, Džef Hovenijer.

Hovenijer je o dolasku senatora izvestio javnost na svom Tviter nalogu.

Kazao je da su tri člana američkog Senata dugogodišnje pristalice kosovske nezavisnosti.

„Sa zadovoljstvom sam poželeo dobrodošlicu senatorima Šahin, Marfiju i Tilisu danas na Kosovu, svim dugogodišnjim zagovornicima nezavisnosti, suvereniteta i evroatlantskih integracija Kosova. Radujem se suštinskom angažovanju koje će pokazati kosovski lideri, omladina i kosovsko gostoprimstvo ukazano Avganistancima“, poručio je ambasador u objavi na Tviteru.

Američki senatori dolaze u Prištinu u okviru balkanske turneje.

Oni su prethodno boravili u Beogradu gde su se sastali sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Kako je saopšteno iz predsedništva Srbije nakon sastanka, Vučić je sa senatorima razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini.

Senator Marfi je u Beogradu kazao da je Kosovo bila tema na dnevnom redu sastanka i da su SAD razočarane što nema više napretka u sprovođenju sporazuma.

„Ono što je potrebno za dugoročni cilj, uslovi za priznanje postoje, potrebno je da obe strane budu sposobne da te korake primene jer su oni već i ucrtani inicijalnim sporazumom. Mislim da SAD treba da ostanu aktivni učesnik, kao i EU, ovih razgovora. Ali brinem da razgovori koje imamo sa Srbijom u vezi sa Ukrajinom mogu da prevladaju nad veoma značajnim razgovorima koji treba da se nastave u vezi sa budućnošću odnosa između Srbije i Kosova“, istakao je Marfi.

On je tada napomenuo da će putovati i u Prištinu, gde će, kako su preneli beogradski mediji, izvršiti pritisak na Vladu Kosova da ispune obećanja vezana za sporazum.

Senatori SAD-a su uoči posete Kosovu boravili u Sarajevu gde su se sastali sa članovima predsedništva u ovoj zemlji.

Kako prenosi danas Gazeta Express, senator Marfi je i prethodno boravio u Prištini – 2014. godine, a potom i 2019. godine, kada je ujedno sa još jednim senatorom, Ronom Džonsonom posetio i Beograd.

Iz Prištine su dvojica senatora zatražila tada od Beograda i Prištine da se žrtvuju za konačni sporazum.

Izvor: KoSSev