Najmanje pet ministra i zamenik u Vladi pod istragom Radne grupe

Radna grupa za borbu protiv korupcije u Kosovskoj policiji trenutno vodi istragu protiv najmanje pet ministara i jednog zamenika ministra Vlade Aljbina Kurtija.

Protiv ministra finansija Hekurana Muratija vodi se istraga u vezi sa slučajem oštećenja prosvetnih radnika, koji se sumnjiče da su tokom štrajka nezakonito zadržavali plate.

Za ovaj slučaj podneta je krivična prijava, koju Radna grupa istražuje. Ministar Murati je pozvan od strane Operativne grupe da ga kao osumnjičenog inspektor sasluša, ali je on odbio, zahtevajući da bude saslušan u njegovoj kancelariji. Istražitelji Operativne grupe nisu prihvatili Muratijev zahtev.

Kako će to biti urađeno, ostaje da se vidi u narednim danima.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala je druga ministarka koju istražuje Policijska operativna grupa, zajedno sa zamenikom ministra Ljizom Gaši, osumnjičeni su da su dali milion i 40 hiljada evra „Švajcarskom Karitasu”, gde je potonja pružala usluge NVO „Germin“, u kojoj je Ljiza bila direktor pre nego što je postala zamenica ministra. „Karitasu” je do sada uplaćeno 344 hiljade evra.

Ministara lokalne samouprave Eljberta Krasnićija istražuje Radna grupa, zbog zloupotrebe službenog položaja, jer se sumnja da je 300.000 evra nezakonito potrošeno na projekte za manjine.

Ministarka privrede i preduzetništva Rozeta Hajdari je naredna ministarka protiv koje će Operativna grupa voditi istragu, pod sumnjom za zloupotrebu službenih dužnosti zbog zloupotrebe državnih sredstava, i to u vezi sa nabavkom brašna i ulja, sa čime je oštetila državni budžet.

Ministar kulture Hajrulah Čeku, zajedno sa još nekoliko visokih zvaničnika ovog ministarstva, ispitan je od strane Radne grupe, pod sumnjom da je ovo ministarstvo dodelilo ugovor za konsultantske usluge od preko 130 hiljada evra, gde je konsultant angažovan kao lokalni arhitekta sa platom od 5.550 evra mesečno.

Čak ni Ministarstvo za infrastrukturu koje vodi Ljiburn Aljiu nije ostalo neistraženo od strane Radne grupe za borbu protiv korupcije. U ovom ministarstvu je pod istragom zamenik ministra Hisen Durmiši, u vezi sa tenderom za ulaznice, za koji je, nakon potpisivanja, i povučen.

Za sve ove slučajeve „Zakletva za pravdu“ je kontaktirala i Vladu Kurti II, ali ona nije odgovorila.

Izvor :
Zakletva za pravdu, Kossev