Na severu Kosova glasa se za smenu gradonačelnika četiri opštine

U opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok danas se održava referendum za smenu gradonačelnika izabranih na lokalnim izborima 23. aprila prošle godine. Biračka mesta otvorena su od 7 do 19 časova.

Pravo glasa na referendumu ima 46.556 građana, što je 1.461 birač više u odnosu na lokalne izbore na severu Kosova prošle godine.

Sa biračkog spiska uklonjeno je 365 birača, jer su, prema navodima Centralne izborne komisije (CIK) preminuli, promenili opštinu ili se odrekli kosovskih dokumenata nakon izbora prošlog aprila.

U Leposaviću biračko pravo ima 13.674 građana, a u Severnoj Mitrovici njih 18.796.

Pravo glasa ima 6.877 građana Zubinog Potoka, a u Zvečanu 7.209 birača.

Da bi današnji referendum uspeo, potrebna je minimalna izlaznosti 50 odsto plus 1 birač, što bi u ovom slučaju iznosilo 23.279 birača.

Budući da su 33 škole na severu Kosova odbile da ustupe svoje prostorije za glasanje na referendumu, ono će biti moguće u školama gde se nastava odvija na albanskom jeziku, privrednim i privatnim objektima, a na pojedinim mestima su postavljeni i kontejneri.

Srpska lista pozvala je na bojkot referenduma, jer se, kako su naveli, kosovski premijer Aljbin Kurti postarao da isti ne uspe, te istakavši nerealan broj birača u biračkim spiskovima.

Za proces glasanja za razrešenje gradonačelnika u opštinama na severu Kosova Centralna izborna komisija Kosova (CIK) opredelila je budžet od 233.204 evra.

Izvor :
Kim