Na Kosovu počeo Forum za mir, žene i bezbednost

U Prištini danas počinje dvodnevni međunarodni Forum za žene, mir i bezbednost na inicijativu predsednice Kosova Vjose Osmani.

Na ovom skupu učestvovaće oko 400 učesnika iz celog sveta, a putem video poruke obratiće se i državni sekretar SAD Entoni Blinken.

Pored predsednice Kosova Vjose Osmani koja će otvoriti skup, govoriće i premijer Kosova Aljbin Kurti, ali i još 126 govornika iz 33 zemlje.

Na dvodnevnom forumu će učestvovaće i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Pritštine Miroslav Lajčak, specijalna izvestiteljka EP za Kosovo Viola Fon Kramon, zamenica premijera i ministarka za evropska pitanja u Crnoj Gori Jovana Marović, te član crnogorskog parlamenta Draginja Vuksanović Stanković, ministarka odbrane Severne Makedonije Slavljanka Petrovska, te bivša predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, kao i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Jedan od učesnika je i predsednik Malte Džordž Vela, ali i ministarka inostranih poslova Švedske En Lind.

Na završnom panelu „Uloga žena umetnica u izgradnji mira“ učestvovaće Maja Mitić, umetnička direktorka međunarodnog Nišvil džez i bluz festivala. Učestvovaće i Bljerta Zećiri, nagrađivana kosovska rediteljka i scenaristkinja.

Inače, ovo je prvo izdanje foruma posvećeno zaostavštini bivše sekretarke SAD Medlin Olbrajt.

Forum je jedna od obaveza koju su kosovske institucije preuzele na samitu za demokratiju koji je bio organizovan u Vašingtonu prošle godine.

Osmani: Najbitnije je da izgradimo mir

Predsednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je cilj orgnaizovanja Foruma za žene, mir i bezbendnost da se svi okupe zajedno, posle decenija prepreka ali i uspeha.

Vjosa Osmani (Foto Kim)

Ona je podsetila na Rezoluciju 1325, rekavši da je Kosovo 20 godina ranije gradilo mir, posle ratova, konflikta i sukoba.

„Najbitnije je za sve nas da izgradimo mir, a to možemo da uradimo samo sa ženama koje sede na položajima“, kazala je Osmani.

Međitim, kazala je da ima mnogo diskriminacije, te da je to izazov za budućnost.

„Ovo ne znači da mi nećemo se ujediniti i govoriti o našim pravima. Vidim od vas mogućnost da uradimo pravedne stvari. Posotoji mnogo devojaka i žena koje se bore za prava, mnoge majke žele da ostave bolji život. Mi treba da radimo dan i noć da obezbedimo ravnopravnost u našoj svakodnevnoj misiji. Gledajući u budućnost ne smemo da zaboravimo prošlost. Žene su dale svoj otpor i dale svoj doprinost za mir“, rekla je Osmani na otvaranju Foruma.

Rekla je da će svaka žena i devojka na Kosovu imati budućnost.

„Da nađemo načine kako izgraditi mir i da sve to bude održivo, da promena ne bude samo pozitivna nego stalna“, rekla je ona.

Osmanijeva je govorila i o ratu u Ukrajini, te podsetila da je Kosovo prihvatilo novinarke iz Ukrajine.

Ovaj forum je jedna od najvećih šampiona žena, mira i bezbednosti, je Medlin Olbrajt, ona je bila glavni govornik ali nažalost ona je preminula. Medlin Olbratj će ostati istorijska figura što se tiče naše slobode. Kosovo je imalo zadovoljstvo što smo je upoznali. M O je bila inspiraciija, ona je bila nađ glas, kada nismo imali glas. Ona je bila prinuđena da se bori i da sve žene stavi u centar pažnje.

Istakla je da je inspiracija za Kosovo bivša državna sekretarka Medlin Olbrajt. Pripremajući ovaj forum, kosovske vlasti su pozvale Olbrajtovu da prisustvuje ovom skupu, međutim, ona je u međuvremenu preminula. Ipak danas je tu njena ćerka Alis Olbrajt.

Kurti: Neophodna bezbednost žena

Premiijer Kosova Aljbin Kurti kazao je da „mir i bezbednost za žene nije samo tema, već misija“.

 Aljbin Kurti (Foto Kim)

Kazao je da žene odgovarjau i na hitne i svakodnevne pozive za mir i bezbednost.

„Bezbednost žena i ljudi je neophodna je za sve“.

„Nema onih faza i nivoa gde žene nisu pozvane i angažovane na izgradnji mira i bezbednosti. Žene su bile angažovane, one su uvek pomagale i vodile borbe, imale su za cilj – mir za sve. One su poštovale sve vrednosti“, kazao je Kurti obraćajući se na Forumu za žene, mir i bezbednost koji se danas održava u Prištini.

Pohvalio je učešće žena u Kosovskim bezbednosnim snagama i Kosovskoj Policiji.

Kazao je da su devojke i žene na Kosovu bile žrtve ali i da su se borile.

„Moja je dužnost da ih podržim i ohrabrim“, kazao je Kurti.

Takođe je istakao da bez učešća žena u institucijama, društvo nije kompletno.

Video poruka Entonija Blinkina na Forumu

Učesnicima foruma video porukom se obratio američki državni sekretar Entoni Blinken.

Video poruka Blinkena (Foto Kim)

Blinken je rekao da Forum u organizaciji predsednice Osmani okuplja dve stvari koje su bile veoma bliske srcu bivše sekretarke SAD Medlin Olbrajt, a to su narod Kosova i osnaživanje žena.

Kazao je „kada su sekretarku Olbrajt pitali šta je činilo ponosnom tokom višedecenijske službe“, ona je uvek je govorila Kosovo.

Kazao je i da je tokom svoje poslednje posete Kosovu, 2019. godine, Olbrajtova branila intervenciju NATO-a 1999.

„Rat na Kosovu je bio sukob protiv varvarskih ubistava i neophodne sile, između nasilne netrpeljivosti i poštovanja ljudskih prava, između tiranije i demokratije. Pobedili smo jer je naš savez bio jedinstven i jak“, citirao je Bliken reči Medlin Olbrajt.

Izvor :
RTV KIM