Na Kosovu nema sumnjivih slučajeva majmunskih boginja

Ministarstvo zdravlja, u koordinaciji sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje Kosova, na zajedničkoj konferenciji za novinare obavestili su građane da do sada nema sumnjivih slučajeva majmunskih boginja na Kosovu.

Dafina Gedža – Bunjaku, zamenica ministra zdravlja, je rekao da je i Kosovo ugroženo ovim virusom i poručio da svako ko primeti crvenilo i promene na koži, temperaturu treba da ode kod porodičnog lekara.

Ona je rekla da Ministarstvo zdravlja sa svojim strukturama kontinuirano prati situaciju, procenjuje i analizira sve dostupne informacije, procenjuje rizik za stanovništvo u zemlji i priprema preporuke za zdravstvene radnike.

„Lekcije koje smo dobili od kovida 19 nas uče da se infekcije mogu brzo širiti iz jedne zemlje u drugu i da naša zemlja ima cirkulaciju sa zemljama u kojima se bolest već pojavila“, rekla je ona.

Dok je direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, Naser Ramadani, tokom ove konferencije za štampu rekao da su ekipe epidemiologa u punoj pripravnosti da prate ovu bolest.

Što se tiče nabavke vakcina za ovakvu bolest, NIJZ je ranije saopštio da vakcina još nije dostupna za distribuciju i da postoji samo jedna vakcina protiv Variole Vere u svetu.

Izvor :
RTK, KIM