Na groblju u Prištini vraćen na mesto spomenik srpskim vojnicima

Eparhija raško-prizrenska u saradnji sa ambasadom Francuske vratila je spomenik poginulim srpskim vojnicima u Balkanskim i Prvom svetskom ratu na mesto na kom se nalazio pre njegovog premeštanja.

Radovi na pravoslavnom groblju u Prištini su upravo završeni, javlja novinarka Kim radija sa lica mesta. Novi spomenik francuskim vojnicima palim na Kosovu stavljen je sa strane i nalazi se na mestu na koje je prethodno bio izmešten onaj stradalim srpskim vojnicima.

Inače, bela spomen-ploča iz 1984. godine, na kojoj je pored krsta ispisano „Ovde leže posmrtni ostaci srpskih vojnika palih u ratovima 1912– 18“, izmeštena je, najverovatnije početkom novembra, sa bočne strane spomen parka. Izmeštanje spomenika i postavljanje nove spomen-ploče obavljeno je bez znanja Eparhije raško–prizrenske.

Izmešten spomenik palim srpskim borcima na groblju u Prištini

Tada je postavljen novi spomenik stradalim vojnicima na inicijativu ambasade Francuske, jer je „poslednjih godina, a posebno 2022, zajednička francusko-nemačka ceremonija odavanja počasti palim vojnicima u Prvom svetskom ratu bila okaljana polemikama u pojedinim medijima na Kosovu oko prisustva spomenika kojim se odaje počast srpskim vojnicima koji su stradali između 1912. i 1918“.

Izmeštanje spomenika stradalim srpskim vojnicima izazvalo je brojne negativne reakcije u srpskoj javnosti, a bila je organizovana i peticija za njegovo vraćanje na na centralno mesto spomen-parka na pravoslavnom groblju u Prištini. Nju je potpisalo ukupno više od četiri hiljade ljudi.

Više od hiljadu potpisnika peticije za vraćanje spomenika srpskim vojnicima u Prištini

Iz ambasade Francuske je 15. novembra poručeno kako se razmatra mogućnost da se „spomenici vrate gde su bili“.