MŽK negoduje zbog odbacivanja optužnice protiv osumnjičenih sa silovanje 11-godišnjakinje, Traže reakciju TSK

Udruženje Mreža žena Kosova (MŽK), reagovalo je povodom odluke Osnovnog suda u Prištini, koji je odbacio optužnicu protiv petorice osumnjičenih za silovanje 11-godišnje devojčice sredinom prošle godine u Prištini.

U odluci suda navodi se da je optužnica, odnosno predlog u šest tačaka – nepotpun.

„Iako suđenje još uvek nije počelo, Sud takođe nije u mogućnosti da oceni da li je činjenično stanje dokazano u potpunosti i van svake sumnje na osnovu dokaza, jer bi to u potpunosti štetilo epilogu suđenja“, navodi se u odluci ovog suda o kojoj je juče izvestila Zakletva za pravdu.

Mreža kosovskih žena čiji su i predstavnici prošle godine organizovali proteste u Prištini upravo zbog ovog slučaja, danas poručuje da je odluka suda odraz institucionalnog zanemarivanja, neuspeha u istrazi i neprikupljanja dokaza.

„Propust da se pravilno istraži slučaj i nepravilna optužnica od strane tužilaštva, dovodi do još jednog institucionalnog neuspeha, zbog čega su izvršioci slobodni i to zanemarivanje vodi ka ponavljanju istog zločina“, naglašava ova organizacija.

Takođe tvrde i da tužioci ne uspevaju da istraže slučajeve na osnovu prijava za silovanje i ubistva žena, odnosno da sačine prijavu u skladu sa zakonom.

„Dakle, devojke i žene, osim što moraju da se bore sa nasilnicima, moraju da se bore i sa patrijarhalnim institucijama koje život i dostojanstvo devojaka i žena ne tretiraju ozbiljno“, navodi se saopštanju ove organizacije.

Poručuju da ovakvi propusti od strane tužilaštva uzrokuju da se krivični postupci odugovlače, te se ujedno žrtve rodno zasnovanog nasilja obeshrabruju da prijave slučajeve i traže pravdu.

„Zbog toga, u ovoj reakciji tražimo od tužilaštva da se izvrši ozbiljna istraga ovih zločina i sastavi zahtev kako bi počinioci dobili zasluženu kaznu“, poručuju iz MŽK.

Obratili su se konkretno Tužilačkom savetu Kosova, od kojeg su zatražili da preduzme odgovarajuće radnje u vezi sa uzrokom slabih optužnica koje, kako navode, sudovi odbijaju, te istovremeno traže i preduzimanje disciplinskih mera protiv nadležnih tužilaca.

„Ovo je u cilju stvaranja poverenja u ovu instituciju, jer nastavak ovakvih akcija dovodi do destimulisanja prijavljivanja slučajeva od strane žrtava seksualnog nasilja“, poručuje ova organizacija.

Mreža kosovskih žena ujedno naglašava da ostaje otvorena za saradnju i pomoć žrtvama rodno zasnovanog nasilja, a kroz besplatno pravno savetovanje, kao i upućivanje ovih žrtava relevantnim institucijama.

„Ukoliko vam je potrebna besplatna pravna pomoć u slučajevima rodno zasnovanog nasilja ili znate nekoga kome je ova pomoć potrebna, kontaktirajte nas na broj: 038 245 850“, poručuje ova organizacija.

Podsetimo, silovanje maloletne devojčice u Prištini dogodilo se u dva odvojena navrata, u junu i avgustu prošle godine. Ovi slučajevi naišli su na osudu javnosti i proteste.

Do sada je u vezi sa ovim slučajem više visokih funkcionera Kosovske policije podnelo ostavku, odnosno razrešeno je dužnosti.