MUP Srbije upozorio na prevaru građana putem SMS-a ili i-mejla

High angle shot of an unrecognizable businessman using a mobile phone

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) je pozvalo građane da ni u kojem slučaju ne otvaraju linkove u SMS ili i-mejl poruci kojom se od njih traži „ažuriranje“ ličnih podataka zbog navodne isporuke ili isplate, i da ne stupaju u komunikaciju s pošiljaocima takvih poruka.

MUP je u na Instagramu naveo da je cilj tih poruka krađa ličnih i osetljivih podataka građana radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi uz pomoć tih podataka.

Primer takve poruke je: „Paket je stigao u skladište, ažurirajte svoju adresu u roku od 12 sati, inače ćemo izgubiti vaše artikle“, uz koju je poziv da se klikne link gde se to navodno može uraditi.

Ukoliko su ipak otvorili link i ostavili lične podatke, MUP je građane pozvao da o tome odmah obaveste Službu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i Posebno javno tužilaštvo za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

„Lične podatke na internetu delite samo u izuzetnim slučajevima i to kada prethodno proverite validnost fizičkih ili pravnih lica koji podatke potražuju“, upozorio je MUP.

Izvor :
Beta, Kim