MUP Srbije negirao zadržavanje autobusa sa Kosova: U toku je pojačana kontrola

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije negiralo je navode o zadržavanju autobusa sa registracionim oznakama sa teritorije Kosova na graničnim prelazima, napominjući da su isti neosnovani i da policija nije nikoga zadržavala niti sprečavala ulazak i prolazak bilo kom građaninu.

“U toku je pojačana kontrola svih putnika na graničnim prelazima i vrše se bezbednosne provere, a sve u cilјu veće sigurnosti i bezbednosti građana, što može prouzrokovati duže zadržavanje na samom graničnom prelazu”, stoji u saopštenju MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da je svim građanima sa teritorije Kosova dozvolјen neometan ulaz i najoštrije odbacuje “insinuacije da im je ulaz zabranjen zbog posedovanja dokumenata izdatih od strane privremenih institucija samouprave u Prištini”.

“Pozivamo organe PIS u Prištini da ne šire paniku i lažno informišu javnost”, zaključuje se.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova je ranije saopštilo da su srpske vlasti, nekoliko sati nakon glasanja u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope kojim je preporučeno članstvo Kosova u toj organizaciji, zaustavile autobuse sa Kosova.

Takođe su naveli da su pored autobusa na granici sa Hrvatskom, zaustavljeni i državljani Kosova na granici Srbije sa Mađarskom, kao i na prelazu Bela zemlja između Kosova i Srbije.

U saopštenju napominju da su kosovskim državljanima oduzeta dokumenta, te da ne mogu da kreću “ni napred, ni nazad”.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova takođe je apelovalo na građane da “po svaku cenu izbegavaju prolazak kroz Srbiju”.

Izvor :
Kim