Moja prava, a ne tvoje lično mišljenje, slogan je ovogodišnje “Nedelje ljudskih prava na Kosovu”

Pod sloganom “Moja prava, a ne tvoje lično mišljenje” Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu organizuje desetu po redu Nedelju ljudskih prava. Obeležavanje Nedelje ljudskih prava počelo je danas konferencijom pod sloganom „Borba protiv govora mržnje: državna obaveza“. Ovogodišnja Nedelja ljudskih prava fokusiraće se na govor mržnje koji cilja marginalizovane zajednice, navela je izvršna direktorka Inicijative mladih za ljudska prava Marigona Šabiju.

“Ova nedelja ljudskih prava, deseta po redu ima za cilj borbu za pravdu, borbu protiv jezika mržnje, diskriminacije posebno prema marginalizovanim grupama kao što su žene, LGBT osobe i manjinske zajedince. Mi kao civilno društvo nastavljamo sa našim otporom i tražimo aktivno polaganje računa od državnih i javnih institucija. Nedelja ljudskih prava je platforma preko koje tražimo jednakost, pravdu, slobodu i mir”, rekla je Šabiju.

Otvaranju nedelje ljudskih prava prisustvovao je premijer Kosova Aljbin Kurti. Tom prilikom naveo je da su ljudska prava osnov i temelj civilizacije. 

„Sve postaje teško i nemoguće ako ne verujemo u ljudska prava i sve postaje tako lako i gotovo odmah ostvarivo kada verujemo u ljudska prava čoveka. Ljudska prava spajaju jednakost ili državnost. Treba da se koriste što je više moguće, da se istakne da je svako od nas nedeljivo ljudsko biće jer je pojedinac nedeljiv. Dakle, svako od nas je nerazdvojan, ali svi smo zajedno u društvu, ovo polazište je suština i temelj civilizacije”, rekao je Kurti.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer rekao je da Ustav Kosova sadrži najsavremenije odredbe za zaštitu ljudskih prava. 

“Ljudska prava i osnovne slobode su nedeljive, neotuđive i neprikosnovene i predstavljaju osnovu pravnog poretka Republike Kosovo. Ljudsko dostojanstvo je neprikosnoveno i osnova je svih osnovnih ljudskih prava i sloboda. Ponosni smo što smo podržali narod Kosova prilikom izrade Ustava sa nastojanjem da uključi najsavremenije filozofije i pristupe i odredbe kako bi se osigurala zaštita ovih prava”, rekao je Hovenijer.

Hovenijer je rekao i da se ljudska prava moraju zalagati, unapređivati i podržavati za sve ljude. 

„Verujem da se moramo zalagati i unapređivati i podržavati ljudska prava za ljude iz LGBT zajednice, osobe sa posebnim potrebama, pripadnike rasnih, etničkih i verskih manjina, ali i devojčice i žene, marginalizovane populacije i ljude koji su u ranjivim situacijama. Ovo je hitno u ovom trenutku“, rekao je Hovenijer. 

Zamenik šefa kancelarije Saveta Evrope u Prištini Tankut Soykan rekao je da je neophodno veće angažovanje vlasti u borbi protiv govora mržnje. 

“Partije koje su na rukovodećim pozicijama treba više da se posvete ili da se bore protiv govora mržnje i da promovišu kulturu i toleranciju. To je veoma veliki doprinos. Treba da stvore jednu sredinu koja će uključiti efektivno učestvovanje manjinske zajednice”, rekao je Soykan.  

Nedelja ljudskih prava trajaće pet dana, a kroz 19 aktivnosti diskutovaće se i podići svest protiv govora mržnje. Takođe će se naglasiti uticaj govora mržnje na jačanje stigme, diskriminacije i nasilje među marginalizovanim zajednicama na Kosovu. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica