“Modna revolucija” događaj kojim je započeta globalna kampanja UNDP pod nazivom “Ne Biraj Izumiranje”

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu, zajedno sa Ambasadom Finske i Ambasadom Švedske, u partnerstvu sa Švedskim institutom obeležio je pokretanje globalne kampanje o klimi pod nazivom „Ne biraj izumiranje“ događajem Fashion Revolution-Modna Revolucija koji se dogodio juče uveče.

Događaj je imao za cilj da pokaže potrebu za smanjenjem pritiska koji vršimo na životnu sredinu i podigne svest o značaju klimatskih akcija, zelene ekonomije i održivog razvoja.

Događaj je otvorio izložbu „Modna revolucija – budućnost tekstila“, koju je razvio Švedski institut. Izložba, koja će trajati nedelju dana, fokusira se na izazove i mogućnosti modne industrije i ima za cilj da istraži kako proizvodimo, koristimo i percipiramo našu odeću, naglašavajući nove tehnologije i inovativna rešenja za smanjenje uticaja na klimu i način na koji moda postaje deo rešenja.

Modna revolucija je prva u nizu događaja i aktivnosti koje će se odvijati tokom jednogodišnje kampanje „Ne biraj izumiranje“ i ovom prilikom je objavljen video kampanje (linkovi u prilogu na kraju PR-a).

Maria Suokko, stalna predstavnica UNDP-a, u svom uvodnom obraćanju je naglasila:

„Znamo da se Kosovo u velikoj meri oslanja na fosilna goriva za proizvodnju energije – i prelazak na čistu energiju neće se desiti preko noći. Zelena tranzicija će zahtevati dugoročnu posvećenost i resurse. Što je najvažnije, to će zahtevati jasne prioritete. To je ono što je UNDP-ova globalna kampanja „Ne biraj izumiranje“. Dino Frankie nas podseća da se prioriteti moraju promeniti ako želimo da čovečanstvo i zemlja prežive.

Premijer Kosova Aljbin Kurti, koji je prisustvovao događaju, istakao je značaj koji svaki pojedinac ima u intenziviranju klimatskih akcija:

„Posvećeni smo obezbeđivanju brzog ekonomskog rasta I iznad svega održivim I inkluzivnim rešenjima. U tom smislu razvoj cirkularne ekonomije je važan, kroz postepeno prelažnje na nove ekonomske modele čiji proizvodi ostaju u dužoj upotrebi – i mogu ponovo da se koriste i recikliraju“, rekao je Kurti.

U svom govoru, ambasadorka Švedske na Kosovu Karin Hernmark, komentarisala je stranu mode koju ne posmatramo uvek:

„Moda može biti emocionalna forma za lično izražavanje, negovana zabava i puno zabavna. Ali modna industrija ima ružnu stranu, gde i proizvodnja i potrošnja imaju veliki uticaj na klimu i životnu sredinu. Ova izložba želi da pokrene diskusiju na Kosovu o tome kako da modu učinimo delom rešenja za izazove sa kojima se susrećemo”.

Ambasadorka Finske na Kosovu Pia Stjernval kao primer je navela finske kompanije koja koristi inovativnu tehnologiju za pretvaranje korišćenog tekstila, celuloze ili čak starih novina u nova tekstilna vlakna na održiv način i bez štetnih hemikalija kroz proces koji pretvara celulozu u vlakna koja se pretvaraju u dugotrajne tkanine.

Ovaj događaj je takođe bio deo tekuće kampanje UN Kosovskog tima za klimatske akcije – sa ciljem da se podigne svest o klimi uoči globalnog klimatskog sastanka u Glazgovu, COP26, i organizovan je zajedno sa ambasadama Švedske i Finske, uz doprinose dizajnera, proizvođača, stručnjaka i modnih ličnosti. Okupio je ministre, predstavnike međunarodne zajednice, modne dizajnere i influensere.

Globalna pandemija je potresla svet, ali takođe pruža jedinstvenu priliku da se ponovo zamisli budućnost. Zbog toga, umesto da se vrati na „uobičajni posao“, UNDP poziva ljude širom sveta da iskoriste ovaj trenutak kako bi osigurali pravednu i zelenu tranziciju, da ulažu u ljude i planetu i da osiguraju da zajednički ispunimo ambicije ciljeva održivog razvoja (SDG). Kampanja i film „Ne birajte izumiranje“ imaju za cilj da naglase subvencije za fosilna goriva i kako one poništavaju značajan napredak ka okončanju klimatskih promena, kao i da podignu svest o tome koliko je situacija kritična i pozovu svet da pojačati klimatske akcije ako želimo da uspemo da sačuvamo našu planetu bezbednom za buduće generacije”.

Izvor :
UNDP