Model „Istočne Belgije“ kao rešenje za ZSO?

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar boraviće na Kosovu od danas do 2. februara, a prvog dana posete razgovaraće sa predsednicom i premijerom  Kosova Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem, kao i sa zamenikom premijera Besnikom Bisljimijem, saopštila je Kancelarija EU u Prištini, prenosi Telegrafi.

Kako se navodi, Lajčak i Eskobar dolaze sa potpuno novom idejom za status srpskih opština na severu Kosova. Prema tom planu, Zajednica srpskih opština (ZSO) bila bi ustrojena po ugledu na delove istočne Belgije, koji imaju posebnu vrstu autonomije u odnosu na centralnu vlast u Briselu.

Šta to podrazumeva i kako to funkcioniše u Belgiji. Prvo, tamošnja Generalna direkcija je uglavnom nadležna za poslove kulture, obrazovanja, stručnog osposobljavanja, zapošljavanja, porodične i socijalne zaštite, kao i za nadzor nad lokalnim vlastima. Druga ključna stvar je da Belgijski ustav takođe uključuje stvaranje jezičkih zona, koje imaju nadležnosti u mnogim oblastima.

Kako se navodi, glavna svrha posete su razgovori o narednim koracima u dijalogu za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

U utorak, Lajčak i Eskobar sastaće se sa liderima političkih stranaka, a Lajčak će se posebno sastati sa predstavnicima civilnog društva.

Takođe, sastaće se i sa predstavnicima međunarodnih organizacija, nakon čega će održati konferenciju za novinare.

Jedan od modela koji se očekuje da bude predstavljen kosovskom rukovodstvu povodom formiranja Zajednice srpskih opština, je sličan modelu u Belgiji, takozvani model „Istočne Belgije“, eksluzivno saznaje portal „Demokracia“. Taj model u velikoj meri prebacuje političke nadležnosti na druge sektore, kao što su obrazovni sistem, pravosudni sistem, bezbednost i tako dalje. Međutim, belgijski model ima i političke nadležnosti, jer kao region ima zakonodavnu moć i održava široku autonomiju sa parlamentom, vladom i državnom službom.

Tamošnja Generalna direkcija je uglavnom nadležna za poslove kulture, obrazovanja, stručnog osposobljavanja, zapošljavanja, porodične i socijalne zaštite, kao i za nadzor nad lokalnim vlastima.

Belgijski ustav takođe uključuje stvaranje jezičkih zona, koje imaju nadležnosti u mnogim oblastima.

Izvor :
Telgrafi, Demokracia, Blic, RTV KIM