Mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ priznanje na FEDRAS-u u Malom Crniću

Odlukom žirija publike amaterskom pozorištu „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“ , sinoć je na FEDRAS-u uručeno priznanje za kolektivnu igru u predstavi „Život geto tinejdžera“.


Mladi glumci su na sceni Kulturnog centra u Malom Crniću izveli predstavu „Život geto tinejdžera“ a prema mišljenju publike, žirija i drugih učesnika ostavili su snažan utisak.


Predsednik žirija Cisana Murusidze je ocenila da su se mladi amateri iz Gračanice kao najmlađi učesnici festivala uhvatili u koštac sa veoma teškim tekstom čiji su glavni junaci mladi ljudi sa Kosova i Metohije koji su u ratu 1999. godine izgubili sve.


„Oni žive bez stalnog posla, u uništenim porodicama u jednom logoru koji se zove Kosovo i Metohija i pokušavaju da srede svoj život. Iako po godinama mladi ova deca su uverljivo i ubedljivo dočarali svu tragediju života na Kosovu i Metohiji nakon rata 1999. godine“ istakla je Cisana Murusidze.


Izuzetne lepe utiske iskazala je i članica žirija, Zlata Numanagić i dodala da su amateri iz Gračanice sa ovim složenim dramskim tekstom ostavili snažan utisak da je svaki od mladih glumaca uložio veliki trud da prenese gledaocima na pozornici život na Kosovu i Metohiji nakon rata 1999. godine. Ona je posebno izdvojila glumcu
Anđelu Dimitrijević koja u predstavi tumači lik Tare, devojke kojoj se raspada porodica i koja pokušava da porodicu održi na okupu.


Drugi član žirija dramski umetnik Rade Marjanović je naglasio da glumaci amateri iz Gračanice poseduju ogroman glumački potencijal i preporučio im je da nastave da se bave dramskim stvaralaštvom.

„Vi ste ogromna naša radost, razgalili ste nam srca i doveli do tuge načinom na koji ste prikazali život na Kosovu i Metohiji nakon rata 1999. godine.“


Nastupom dece glumaca iz Gračanice bio je zadovoljan i reditelj predstave Mihailo Laptošević.

„Jako sam zadovoljan kako su se deca snašla u potpuno novim uslovima na mnogo manjem prostoru sa mnogo manje mogućnosti koje nudi scena u Malom Crniću, oni su se fantastično snašli svi do jednog“.


U takmičarskom programu na 50. FEDRAS-u, učestvuju amaterska pozorišta iz Sivca, Malog Crnića, Smederevske Palanke, Petrovaca na Mlavi, Ćuprije, Banatskog Karađorđeva, Aleksinca, Kučeva, Gračanice.


Odlazak predstave „Život geto tinejdžera“ na 50. Festival dramskih amatera sela Srbije pomogli su Ministarstvo kulture i informisanja vlade Republike Srbije i Opština Gračanica

Izvor :
Medija centar Čaglavica