Mitrovica: Potpisivanje peticije zbog zabrane uvoza i oduzimanja robe proizvedene u Srbiji

U centru Severne Mitrovice ispred spomenika Knezu Lazaru je počelo potpisivanje peticije građana kojom se zahteva od svih relevantnih aktera da se ponovo i neometano omogući uvoz svih vrsta robe proizvedene u centralnoj Srbiji.

Kako javlja novinarka Kim radija sa lica mesta, trenutno je centru Mitrovice prisutno par stotina građana i privrednika.

“Okupili smo se ovde da iskažemo protest vezano za uredbu koja je doneta pre nekih šest meseci, a tiče se zabrane uvoza robe srpskog porekla na teritoriju Kosova i Metohije. Ovaj skup se održava na inicijativu privrednika sa severa Kosova, ali ovo je, pre svega, skup građana. U poslednjih nekoliko nedelja imamo učestale akcije oduzimanja robe koje su krenule prvo po prelazima i oko prelaza, a onda se polako ulazilo u magacine. Imali smo situaciju da je zaplenjeno mleko i jogurt”, rekao je Dušan Gašić.

On je dodao da će peticija biti uručena vlastima u Prištini, predstavnicima Evropske unije i predstavnicima ambasade SAD. Kako je rekao, “posle praznika”.

“Nas zanima kad će to da se reši jer je nemoguće živeti, a pogotovo raditi u ovim uslovima”, kazao je Gašić.

Građani nisu svesni težine ove situacije, naveo je u obraćanju novinarima jedan od privrednika.

“Ljudi pribegavaju sivoj zoni poslovanja. Alternativnim putem se bave snabdevanjem iz razloga jer su uplašeni za svoj biznis i za svoje poslovanje. Na taj način pribegavaju nekoj sivoj zoni. Mi zahtevamo da nam se odobri legalan uvoz robe”, rekao je Nenad Božović.

Policija Kosova je nedavno na više lokacija na severu zaplenila robu iz Srbije, navodeci da je reč o krijumčarenoj robi. Treba dodati i podatak da je nakon sukoba u Banjskoj Kosovska policija zatvorila 25 ilegalnih prelaza između severa Kosova i Srbije.

Kao dodatni vid protesta, privrednici u Severnoj Mitrovici danas su obustavili rad marketa, kafića i drugih privrednih subjekata u periodu od 12.00 do 14.00 časova.

Peticijom se zahteva od svih relevantnih aktera da se ponovo omogući uvoz svih vrsta robe proizvedene u centralnoj Srbiji. Uvoz sirovina i hrane za životinje je dozvoljen jer mnogi albanski privrednici zavise upravo od uvoza upravo ove vrste robe.

Podsetimo, nakon krizu na severu, krajem maja ove godine, doneta je odluka o zabrani uvoza robe iz Srbije nakon što je MUP Srbije uhapsio trojicu kosovskih policajaca, za koje je su tvrdili da su ušli na teritoriju Srbije.

Iako su pripadnici Kosovske policije ubrzo oslobođeni, prehtambena roba, lekovi, alkohol i hemija iz Srbije i dalje ne stižu na Kosovo.

Izvor :
Kim