Miščević: Vladavina prava i dijalog sa Prištinom glavni uslovi za napredak ka EU

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević ocenila je da su vladavina prava i nastavak dijaloga Beograda i Prištine glavni uslovi za napredak Srbije ka Evropskoj uniji (EU).

„Vladavina prava i nastavak dijaloga Beograda i Prištine su dva glavna uslova za napredak. Reforme u vladavini prava su i najznačajnije za naše građane na putu ka EU. Opredeljenost Srbije da učestvuje aktivno u dijalogu konstatovan je i u ovom izveštaju“, rekla je ministarka na RTS-u komentarišući izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije.

Prema njenim rečima, važno je da su i evropski zvaničnici konstatovali da je Zajednica srpskih opština (ZSO) uslov za dalji napredak u dijalogu i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

„Bez obzira na izborni proces radimo i dalje, prolazimo kroz sva merila za vladavinu prava, i kako da iskoristimo sve procese da do 2030. godine uradimo sve što treba da nas države članice pozitivno ocene o prijemu“, rekla je Tanja Miščević.

Srbija je registrovala izvestan nivo pripremljenosti za članstvo u EU u proteklih godinu dana u oblastima pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, dok u ekonomiji beleži dobar nivo, a tempo pregovora i dalje će zavisiti od reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom, navodi se u sredu objavljenom godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji.

Srbija, dodaje se, mora da pokaže ozbiljnu posvećenost, da uloži više napora i napravi kompromise da bi proces normalizacije odnosa s Kosovom napredovao.

Izvor :
Beta, Kim