„Mirdita, dobar dan“ prvi put u Prištini

U Prištini je u četvrtak uveče počeo festival “Mirdita, dobar dan”, koji se poslednjih osam godina organizovao u Beogradu. Cilj Festivala je promovisanje kulturne i umetničke scene Kosova i Srbije.

Festival “Mirdita, dobar dan” u Prištini je otvoren projekcijom filma „Zaceli me“ Danijele Štajnfeld, koji govori o seksualnom nasilju nad ženama.

Prethodno je, uz di-džeja, izveden performans „Dreg kraljica“.

Ovaj festival, koji se prvi put u punom kapacitetu organizuje u Prištini, održava se prema rečima organizatora u vanrednim okolnostima, ne samo zbog pandemije koronavirusa, već zbog političkog momenta.

„I ove godine festival ‘Mirdita, dobar dan’ će nastaviti da promoviše zajedničke vrednosti i odnos poštovanja koji postoji između ova dva naroda. Bez obzira na nacionalistički diskurs, predrasude i negativni narativ koji postoji u obe zemlje”, rekao je na otvaranju festivala Kuštrim Koljići iz organizacije Integra.

Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava u Beogradu rekao je da ovaj Festival na drugačiji način u odnosu na političke elite, pokreće razgovor o brojnim pitanjima koja muče i Srbe i Albance.

„Cilj ovog festivala je da prikaže umetnost koja je angažovana i koja se bavi gorućim problemima, u ovom slučaju u srpskom društvu. I da, na neki način, predrasude koje građani Prištine imaju o Srbiji i Srbima, da to malo rasturi, da to malo poremeti i da pokaže šta još drugo postoji u Srbiji i u Beogradu, osim onoga što se servira“, kazao je Đurić.

Drugog dana festivala, u petak, održana je promocija knjige „Druga Srbija: Bogdan Bogdanović“ Škeljzena Gašija i tribina pod nazivom „Ko je druga Srbija?“

Advokat za Ljudska prava Milan Antonijević za Glas Amerike kaže da je važno nastaviti višedecenijske aktivnosti pojedinaca koji govore o miru i odnosima između Srba i Albanaca.

„Izuzetno je značajno da o tome prvi put razgovaramo u Prištini na ovaj način u okviru festivala ‘Mirdita, dobar dan’, koji se već više godina održava u Beogradu. Dobro je da ovu poruku pošaljemo i srpskom i albanskom društvu, da se predstave knjige i oni koji su mnogo pisali o tome, šta u stvari može da se uanpredi u odnosu između dve zajednice. Kako ta socijalna distanca mora i može da se smanji i kako da se ne dešavaju neke stvari koje danas vidimo i na severu Kosova i u enklavama, koje vidimo u Beogradu i u nekim drugim gradovima, koji nas više udaljavaju, a manje spajaju. Ovo su poruke koje se jasno šalju i žao mi je što se ljudi koji o tome otvoreno govore danas u Beogradu proglašavaju još uvek izdajnicima i na određeni način diskvalifikuju”, rekao je Antonijević,

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92 Veran Matić smatra da je potrebno više sličnih događaja i ističe da Beograd I Priština, ali i međunarodna zajednica, nemaju dovoljno sluha, kad je u pitanju podrška ovakvim manifestacijama.

“Bilo bi dobro i važno da ‘Mirdita, dobar dan’ imamo svakog dana u godini i da svakog dana postoje neki programi jer mi smo tu, naše kulture su tu, prožimaju se, oslanjaju se na istu istoriju, na istom ovom prostoru. Dakle, bilo bi izuzetno važno da i ne samo sam festival nego i ideje, programi i sadržaji da se razvijaju. Izuzetno su važna između ostalog i baš u ovakvom trenutku kada se događaju događaji, oni koji nas podsećaju na neka loša vremena. Upravo kao znak normalnosti i želje da se suprostavimo, a ne da stajemo, da se svrstavamo na jednu ili drugu stranu koja bi huškala na nekakve obračune i tako dalje. Mislim da pomažu sigurno (ovakve manifestacije) pacifikaciji i boljem razumevanju između dva naroda“.

U muzičkom delu festivala publici u Prištini predstaviće se pijanistkinje Branka Parlić i Nataša Penezić.

Festival se završava u subotu 16. oktobra, kada će publici biti prikazan nagrađivani film Ognjena Glavonjića „Teret“.

Poselednjih osam godina festival „Mirdita, dobar dan”, koji je održavan je u Beogradu, nailazio je često na negativne reakcije dela srpske javnosti, a pratili su ga i brojni incidenti. Festival organizuju NVO „Integra“, Inicijativa mladih za ljudska prava, forum ZFD, DAM festival i Građanske inicijative, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Kosova.

Izvor :
Glas Amerike