Ministarstvo odbrane: Navodi Kurtija o kretanju Vojske Srbije nastavak dezinformacija

Načelnik Komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma Zoran Jovanović izjavio danas da su navodi premijera Kosova Aljbina Kurtija o kretanju snaga Vojske Srbije (VS) u blizini administrativne linije sa Kosovom nastavak kampanje dezinformacija usmerenih protiv VS i snaga bezbednosti Srbije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Jovanović je naveo da se u objavi na društvenim medijima vide pripadnici VS u Kopnenoj zoni bezbednosti koji izvršavaju redovne zadatke na obezbeđenju administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbednosti, u skladu s Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima.

Dodao je da u izvršavanju tih zadataka i primeni Vojno-tehničkog sporazuma jedinice VS sarađuju sa Kforom.

„Širenje obmana i dezinformacija, koje su mnogo puta do sada razotkrivene kao najobičnije laži, deo su šire kampanje Privremenih institucija samouprave u Prištini koja za cilj ima podizanje tenzija, obmanjivanje javnosti, stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu i Metohiji i izbegavanje međunarodno prihvaćenih obaveza“, istakao je Jovanović.

On je ocenio da u obezbeđenju administrativne linije prema Kosovu „nema mesta za takozvanu kosovsku policiju ili takozvane kosovske bezbednosne snage, budući da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum ne prepoznaju druge subjekte sem međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva u Pokrajini i snaga bezbednosti Srbije“.

U tom smilu, navodi da kosovske vlasti blisko prate situaciju „u slučaju nekakvog prelaska administrativne linije nemaju uporište u realnosti i pokazaju potpuno ignorisanje dogovorenih sporazuma, rekao je Jovanović.

Izvor :
FoNet, N1