Miloš Vučević mandatar za sastav nove Vlade Srbije

Miloš Vučević iz Srpske napredne stranke biće mandatar za sastav nove Vlade, objavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je ranije danas objavio na Instagramu da uz lazanje pokušava da sazna od Siniše Malog i Miloša Vučevića ko je kandidat Srpske napredne stranke za sastav nove Vlade.

„Predlažem Narodnoj skupštini Republike Srbije Miloša Vučevića kao kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije“, napisao je Vučić na Instagramu.

Kako se navodi u Odluci, koju je potpisao predsednik Republike, Miloš Vučević je do sada „obavljao odgovorne i zahtevne funkcije potpredsednika Vlade i ministra odbrane, čime je pokazao da poseduje posvećenost i stručnost koje su potrebne za obavljanje funkcije predsednika Vlade“.

U Odluci se navode i zadaci koji su pred budućim premijerom, a među njima je posebno istaknuta organizacija EXPO 2027, kao i očuvanje mira, stabilnosti i teritorijalne celovitosti Srbije.

Od advokature do vođenja Vlade

Miloš Vučević je rođen 1974. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu „Vasa Stajić” pohađao je u Novom Sadu, a potom je završio gimnaziju „Jan Kolar” u Bačkom Petrovcu i diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine, sa prosečnom ocenom 8,84.
Po završetku fakulteta, odlazi na služenje vojnog roka u Vranje, a potom u Gnjilane.

Advokaturom se bavi od 1999. godine u porodičnoj advokatskoj kancelariji.

Za gradonačelnika Grada Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine, posle čega prestaje da se bavi advokatskim poslom.

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine.

Posle lokalnih izbora 2016. godine, u drugom uzastopnom mandatu je izabran za gradonačelnika Novog Sada, a 2020. godine treći put je izabran za gradonačelnika, što se dogodilo prvi put u istoriji grada.

Posle parlamentarnih izbora 2022. godine izabran je za potpredsednika Vlade i ministra odbrane.

Predsednik je Gradskog odbora Srpske napredne stranke Novi Sad. Za predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu izabran je na izborima unutar stranke na lokalnom nivou održanim 2011. godine i 2017. godine. Potpredsednik Srpske napredne stranke postaje 2021. godine.

Dana 27. maja 2023. godine izabran je za predsednika Srpske napredne stranke.

Kako se navodi u biografiji, koju je medijima prosledila pres služba predsednika Srbije, pored pravnih nauka Vučevićeve „omiljene“ društvene oblasti su istorija i geografija.

„Strastveni je ljubitelj fudbala i sporta. Slobodne trenutke najviše voli da provodi u prirodi, u ribolovu“, piše u zvaničnoj biografiji.

Govori engleski jezik. Oženjen je Majom, otac Mihaila i Danila.

Parlamentarni izbori održani su 17. decembra 2023. godina, a koalciji okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila je 46,75 odsto glasova. Naprednjaci su na izbore izašli s listom „Srbija ne sme da stane – Aleksandar Vučić“.

Rok za formiranje Vlade Srbije je 90 dana od dana konstituisanja Skupštine Srbije. Ukoliko parlament u tom roku ne izabere vladu, ili ako ne izabere novu vladu u roku od 30 od dana kada je prethodnoj vladi prestao mandat, predsednik Republike je u obavezi da raspusti Narodnu skupštinu.

Ovaj saziv Skupštine Srbije konstituisan je 6. februara, verifikacijom mandata novim poslanicima, pa je 6.maj rok za izbor nove Vlade Srbije.

Vladu čine predsednik, jedan ili više potpredsednika Vlade i resorni ministri. Vlada može imati ministre bez portfelja.

Broj potpredsednika Vlade i ministara bez portfelja određuje Narodna skupština pri svakom izboru vlade, na predlog kandidata za premijera.

Mandat Vlade Srbije teče od polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom.

Zakletva glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

Vladi prestaje mandat sa prestankom mandata Narodne skupštine, izglasavanjem nepoverenja, neizglasavanjem poverenja, ostavkom Vlade, izglasavanjem nepoverenja predsedniku Vlade i ostavkom predsednika Vlade.