Milo Đukanović u prvoj zvaničnoj poseti Kosovu

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović danas i sutra boravi u prvoj zvaničnoj poseti Kosovu. Crnogorskog predsednika na glavnom trgu u Prištini, uz najviše počasti dočekala je predsednica Kosova Vjosa Osmani. Nakon sastanka Osmani i Đukanović održali su konferenciju za medije na kojoj su kazali da su odnosi Crne Gore i Kosova odlični i istakli da ovu posetu vide kao “priliku za jačanje međusobnog poverenja i otvaranje novih prostora za unapređenje međudržavne saradnje“.

Vjosa Osmani zahvalila se Đukanoviću i Crnoj Gori, na kako je rekla, stalnoj podršci i kazala da je tokom satanka sa crnogorskim predsednikom razgovarala  o daljoj saradnji.

“Tokom današnjeg sastanka sa predsednikom Đukanovićem diskutovali smo o našoj nepokolebljivoj posvećenosti održivom miru i stabilnosti u našem regionu. O bitnosti napretka naše ekonomske saradnje i o našoj zajedničkoj budućnosti u evroatlanskim strukturama. Sa Crnom Gorom delimo saradnju u nizu oblasti, a posebno u turizmu. Ne smemo zaboraviti izuzetan doprinos koji je Crna Gora dala Kosovu 1999. godine, otvarajući put našim izbeglicama“, rekla je Osmanijeva.

Osmanijeva  je od predsednika Crne Gore zatražila podršku oko učlanjenja Kosova u Savet Evrope, kao i u druge međunarodne organizacije, ponavljajući da Kosovo, kako je kazala, što pre želi da postane članica NATO-a.

“Za Kosovo je posebno bitno partnerstvo za mir kao prvi korak ka učlanjenu u NATO. Crna Gora je jesan primer kako je članstvo u NATO poslužilo samo jačanjubezbdnosti našeg regiona s toga bi se i na učlanenje Kosova u NATO trebalo gledati iz prizme doprinosa većoj stabilnosti i bezbednosti na čitavom Zapadnom balkanu”, kazala je Vjosa Osmani. 

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da su Crna Gora i Kosovo okrenuti istim  strateškim  ciljevima, a to su, prema njegovim rečima evropske integracije. Đukanović je rekao da Crna Gora  podržava nastojanje  Kosova za članstvo u Savetu Evrope.   

“Složili smo se da je najbolji mogući izbor sistem evropskih vrednosti članstva u EU i NATO. Smatramo da je vreme da se okončaju dileme kada je u pitanju politika proširenja širom Evrope. Mislim da je došlo vreme da Evropa ponovi svoju prvobitnu poruku, a poruka je da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju svoje mesto u Evropskoj uniji“, rekao je Đukanović.

Predsednik Crne Gore rekao je i da zvanična Podgorica prati dešavanja vezana za dijalog Beograda i Prištine, podržava ga i veruje da samo politički dijalog može da dovede do normalizacijae odnosa između Kosova i Srbije.

“Pažljivo pratimo razvoj događaja na rešavanju ovog ključnog problema kojim se Kosovo bavi u ovom vremenu. To je problem normalizacije odnosa sa Srbijom. Ono što je logično, Crna Gora kao država koja je pokazala istrajnost pa i umjeće da političkim putem riješava otvorena pitanja sa susedima. Podržavamo dakle dijalog koji postoji između Prištine i Beograda i verujemo da jedino politički dijalog može dovesti do sveobuhvatnog i pravno-obavezujućeg sporazuma koji će obezbjediti da se Kosovo razvija na temeljima multietničke demokratije i da odnosi između Kosova i Srbije krenu putem obnove, povjerenja i putem dobrog razvoja”, kazao je Đukanović.

Nakon sastanka sa Vjosom Osmani, Đukanović se sastao i sa predsednikom Skupštine Gljaukom Konjufcom. Tokom drugog dana boravka na Kosovu predsednik Crne Gore će se sa sastati sa predstavnicima crnogorske zajednice na Kosovu, obići će  bazu KFOR-a, održati predavanje na AAB koledžu i učestvovati na Biznis forumu u organizaciji počasnog konzula Crne Gore na Kosovu i zajedno sa  Vjosom Osmani, govoriti i na manifestaciji „Dani Crnogoraca na Kosovu“ u organizaciji Udruženja Crnogoraca „Lovćen“.