Milo Đukanović podneo ostavku na mesto predsednika DPS-a

Predsednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović podneo je ostavku na tu partijsku funkciju, na kojoj je bio od 1998. godine, prenose „Vijesti“. Vršilac dužnosti predsednika te stranke biće Danijel Živković, sada šef poslaničkog kluba.

Đukanović je poražen na predsedničkim izborima u Crnoj Gori, koji su održani u nedelju.

Odlazeći predsednik Crne Gore ranije je na Parlamentarnom kanalu potvrdio da je njegovo povlačenje bilo na stolu na Kongresu 2021. godine, ali je tada zaključeno da nije vreme za to, prenosi RTCG.

Đukanović je polovinom marta, međutim, najavio je da će se povući sa funkcije čelnika te stranke.

Tada je rekao da unutarpartijski izbori u DPS-u dolaze nakon predsedničkih i privremenih parlamentarnih izbora u roku od 60 do 90 dana nakon završetka izbora. Tada se bira novo rukovodstvo partije.

Od 1991. godine, Đukanović je bio potpredsednik DPS-a Crne Gore. Kada je 1997. godine eskalirao sukob sa dotadašnjim liderom Momirom Bulatovićem, na mesto predsednika partije izabrana je Milica Pejanović Đurišić.

Treći kongres je održan 31. oktobra 1998. godine, i tada je Đukanović izabran na mesto predsednika, što je funkcija koju je obavljao do danas.

Poslednji kongres DPS-a održan je u januaru 2021. godine, nakon poraza na izborima 2020. godine. I mada je Đukanović, po sopstvenom priznanju, kao opciju imao povlačenje, do toga nije došlo.

Izvor :
Vijsti, RTCG, RTS