Milica Rakić Andrić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom

Milica Rakić Andrić iz Nove društvene inicijative rekla je da su specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak na sastanku sa predstavnicima srpskog civilnog društva sa severa Kosova bili „otvoreni u vezi sa planom rešavanja krize na severu Kosova“.

„Ono što je izneseno prethodnih dana je samo ponovljeno, dakle predlog Evropske unije ali i Sjedinjenih Američkih Država je da se policija povuče iz samih opštinskih zgrada i iz blizina opštinskih zgrada, da gradonačlenici rade iz prostorija koje su na nekim alternativnim lokacijama i da se raspišu novi izbori“.

Rakić Andrić je navela da su predstavnici srpskog civilnog društva Lajčaku i Eskobaru „pokušali da između ostalog objasne da će učešće Srba na novim izborima zahtevati ozbiljan proces pregovora sa sprskim političkim predstavnicima“.

“Prvenstveno kada je u pitanju onaj zahtev koji se odnosi na povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa Kosova i ne samo iz opština, već i sa kontrolnih punktova i baza koje su izgrađene na ekspropisanom zemljištu. Pokušali smo da kažemo da situacija jeste ozbiljna, da su ljudi jako frustrirani i da učešće na izborima, odnosno raspisivanje novih izbora jeste korak ka izlasku iz problema i da ovo mora da podrazumeva i ozbiljne pregovore sa svim političkim vinovnicima, ne samo Srpskom listom, već i drugim partijama koje pretpostavljam da će imati slične zahteve”, rekla je novinarima Milica Rakić Andrić.

Eskobar i Lajčak razgovarali su danas i sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani i predstavnicima Srpske liste i albanskih opozicionih partija, a sinoć i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, kome su preneli da traže deeskalaciju situacije na severu Kosova, brzo organizovanje lokalnih izbora na kojima će učestvovati i Srbi, i povratak dijalogu.

Izvor :
Medija centar Čaglavica