Milenkoviću produžen pritvor na još dva meseca. Odbijen zahtev za Kurtijevo svedočenje

Dragiši Milenkoviću iz Kišnice optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu produžen je pritvor na još dva meseca, potvrdila je za Radio Kim njegova pravna braniteljka Jovana Filipović.

Milenković je uhapšen 21. juna u Kišnici kod Gračanice od strane specijlane jedinice Kosovske policije.

Oputžen je da je kao zatvorski čuvar u pritvorskom centru u Lipljanu u periodu od 1998. i 1999. godine maltretirao zatvorenike Albance.

Njegova advokatica Jovana Filipović uložila je žalbu na odluku suda o produžetku pritvora.

“Dragiša Milenković se nalazi u pritvoru u Podujevu već punih pet meseci, a za sve ovo vreme odbrana nije obaveštena da nije preduzeta nijedna istražna radnja u cilju rasvetljenja dela koja se Dragiši stavljaju na teret. Napominjem da je Specijalno tužilaštvo dužno da postupa u skladu sa načelom hitnosti što očigledno ne čini jer nije saslušan nijedan svedok a isto je neophodno učiniti u toku istražnog postupka. Takođe od strane Osnovnog suda u Prištini odbijen je zahtev odbrane da se u svojstvu odbrane svedoka sasluša premijer Kosova Aljbin Kurti kao posebna istražna mogućnost sa obrazloženjem da će on moći da se sasluša u kasnijoj fazi postupka”, kazala je Filipovićeva za Radio Kim.

Inače, Kurti je bio zatvorenik u vreme kada je Milenković radio kao čuvar u zatvoru. Odbrana smatra da on  mora imati saznanja o eventualnom maltretiranju i postupanju prema zatvorenicima.

Kurti je, podsetimo, ranije rekao da će se odazvati pozivu ukoliko ga sud bude pozvao kao svedoka.

Izvor :
Kim