Milenković: Srbi na Kosovu ne veruju nikome

Posle jučerašnjeg događaja kada su uhapšena tri kosovska policajca u centralnoj Srbiji, a za koji iz Prištine tvrde da je reč o otmici, siguran sam da KFOR vodi istragu i da će u toku dana izaći sa novim informacijama o tome šta se istinski desilo, izjavio je u Novom danu N1 Marko Milenković iz Nove društvene inicijative (NSI) u Leposaviću.

„Još uvek nema nikakve potvrde druge prirode i stavovi po pitanju toga šta se desilo juče su duboko suprostavljeni. Očekujem da se KFOR obrati javnosti u toku današnjeg dana i dodatno razjasni prirodu događaja od juče. Verujem da KFOR vodi istragu, da razgovara sa raznim činiocima i verujem da imaju informacije o tome šta se istinski desilo. Pitanje je da li će izaći u javnost sa svim informacijama. Ali i posle toga, ako se to dogodi, očekujem da će stavovi Beograda i Prištine opet biti suprostavljeni“, rekao je Milenković.

On je rekao da od jutros Srbi na Kosovu i dalje protestuju, da su KFOR i policija Kosova prisutni jer se tenzije ne smiruju.

„Eskalaciju dodatno potpiruje odluka Kosova o zabrani ulaska srpske robe na Kosovo. Ta odluka može dovesti do humanitarne katastrofe jer se Srbi na Kosovu snabdevaju robom iz Srbije i ova odluka jedino utiče na srpsko stanovništvo. Druga odluka o ulasku vozila sa srpskim registarskim oznakama na Kosovo još nije stupila na snagu, ali bi i ta mera predstavljala dodatnu eskalaciju i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava“, objasnio je Milenković.

On je rekao i da su Srbi na Kosovu izgubili poverenje i u međunarodnu zajednicu, kosovske istitucije, ali i u Srpsku listu.

„Srpska lista gubi autoritet koji je imala u prethodnim godima. Mi nemamo više lokalno liderstvo. Ljudi protestuju jer su oni izdali njihove zahteve. Kada smo postavili barikade, Srpska lista nije ostala istrajna u našim zahtevima već je posle kosultacija sa predsednikom Vučićem napustila barikade. Od tada se njihov autoritet gubi. I poslednji događaji ne idu im u prilog jer njihovi potezi nisu naišli na podršku naroda. Građani više ne veruju nikome, ni njima, ni međunarodnoj zajednici koja ne šalje jasne poruke, a ni Prištini koja te poruke čak i ne uzima u razmatranje“, smatra Milenković.

On veruje da su „žestoke odluke međunarodne zajednice, hitno povlačenje Kosovske policije kao i da samo KFOR brine o bezbednosti“ jedini izlaz iz složene situacije na Kosovu. U suprotnom, smatra Milenković „sve drugo vodi u dalje sukobe“.

Izvor :
N1, Kim