Mijačić i Radosavljević: Oduzimanje Rajske banje protivpravno i problematično

Oduzimanjem turističkog kompleksa “Rajska banja” u Banjskoj kod Zvečana lokalni Srbi su ostali bez posla, a selo bez turističkog i ekonomskog razvoja. “Odluka je kontroverzna i bez pravnog osnova”, smatra Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (INTER). Jovana Radosavljević iz Nove drušvene inicijative (NSI) smatra da je “potez kosovskih institucija veoma problematičan”.

Turistički potencijal Banjske, lečilište i rekreativni centar “Rajska banja” preuzelo je na korišćenje Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, nakon što je Agencija za privatizaciju pre dva dana zaplenila sve objekte u okviru kompleksa, tvređi da je izgrađen na imovini kompanije Trepča.

Međutim, kako nezvanično saznaje Radio Kim, objekti se nalaze na imovini SPC uknjiženoj u sistemu Srbije, ali je nepoznato da li registracija zemljišta izvršena i u kosovskom sistemu.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja juče je odgovarajući na pitanje Radija Kim kome pripadaju objekti čiju je gradnju finansirala Vlada Srbije sa 121 milion dinara rekao da je u pitanju vlasništvo Agencije za privatizaciju Kosova, odnosno države.

“Vlasnik ovog kompleksa je Kosovska agencija za privatizaciju . U ovo nema nijedne sumnje. Ako je neko nezakonito investirao tu, mislim da je ovo lekcija za sve ljude koji nezakonito rade nešto ili investiraju”, kazao je Svećlja.

Dragiša Mijačić iz Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj misli drugačije.

„Taj kompleks ne može nikako da bude u vlasništvu Agencije za privatizaciju jer je napravljen sredstvima Vlade Republike Srbije, tako da Kosovska agencija za privatizaciju mora postupati na osnovu nekog sudskog procesa a ne na osnovu sopstvenih akata. Otuda je zaista ova odluka kontraverzna. Jako je kontravrzna i činjenica da je taj objekat ustupljen Ministarstvu unutrašnih poslova što dovodi u pitanje i otvara mnoge druge teme na dnevni red, pre svega pitanje bezbednosti“, kaže Mijačić za Kim.

“Rajska banja” je registrovano kao društvo sa ograničenom odgovornošću na Kosovu na ime Aleksandra Zlatkovića, kao direktora firme.

Na pitanje gde su pogrešile srpske vlasti prilikom registracije kompleksa, Mijačić kaže:

„Srpske vlasti su pogrešile pre svega u tome što nisu razumele da može doći do ovakve jedne situacije, da nisu napravile jednu pravnu osnovu i pravni sistem u kome može Kosovska privatizaciona angencija i kosovski organi da reaguju na ovakav način ali prosto vidimo da naročito poslednjih godina da postoji mnogo samovolje kosovskih institucija da oni prosto sprovode zakon na jedan način da nije utemeljen u kosovskom pravnom sistemu i otuda Vlada Republike Srbije zaista u ovom konkretnom slučaju i ovom konkretnom trenutku nije mogla napraviti neki potez“.

Da je potez kosovskih institucija problematičan, veruje i Jovana Radosavljević iz Nove društvene inicijative.

„Definitivno jedan o pogrešnih poteza koji dodatno antagonizuje zajendicu i stvara još veći razdor. Mislim da ono na šta smo mi ukazivali poslednjih nekoliko godina je vreme da se stvarno stvari okrenu u tom pravcu, a to je da kosovska vlada napokon počne da sluša srpsku zajendicu na Kosovu, da čuje koji su njihovi problemi, zabrinutosti, interesi i da počnu da sprovode politike koje su u skladu sa interesima zajednice ako želimo da vidimo jedno kohezivno multietničko društvo na Kosovu, ali sa ovakvim potezima kao što je slučaj koji se desio juče sa kompleksom „Rajska banja“ definitivno nije put napred“, ističe Radosavljevićeva za Radio Kim.

Od sukoba u Banjskoj 24. septembra, “Rajska banja” nije primala goste, a radnici koji su se zatekli na poslu u utorak policija je poslala kući.

Neki od zaposlenih koje je Radio Kim kontaktirao nisu želeli da govore o novonastaloj situaciji, pa pitanje šta će se desiti sa njima nakon oduzimanja kompleksa, ostaje za sada bez odgovora.

„Rajska banja, odnosno taj kompleks je jedan od retkih pozitivnih primera izgradnje ekonomskog razvoja severa koji je u suštini doveo i unapredio turizam sela Banjska, zaposlila ljude i oživela to selo, sada sa ovim slučajem, mi bukvalno idemo u suprotnom pravcu, tako da definitivno se odražava loše“, kaže Jovana Radosavljević.

„Rajska banja je zaista je bila jedno popularno lečilište i jedna popularna turistička destinacija za ljude ne samo sa severa Kosova ili sa Kosova, dolazili su čak i ljudi iz Bugarske i susednih zemalja, sada toga više nema, tu nema ekonomskog razvoja, tu više nema razvoja turizma, to je jedna militarizovana zona gde će sada boraviti pripadnici specijalnih policijskih snaga, što je potpuno neverovatno“, kaže Dragiša Mijačić.

Direktor INTER-a veruje da je potrebno da srpske vlasti treba da izvrše pritisak na međunarodne organe da se ovakva odluka Agencije za privatizaciju Kosova povuče i „da objekti koji imaju za cilj razvoj turizma i ekonomski razvoj funkcionišu u osnovnoj nameri a ne kao policijske i vojne baze“.

Kompleks “Rajska banja” nije jedini objekat koji je Kosovska agencija za privatizaciju zaplenila poslednjih meseci. Nakon oružanog sukoba u Banjskoj krajem septembra oduzela je i imovinu Milana Radoičića, organizatora napada na policiju i bivšeg predsednika Srpske liste. Konfiskacija njegove imovine biće deo izveštaja policije i tužilaštva o samom napadu, kazao je Dželjalj Svećlja.

Izvor :
Kim