Mihajlović: Slede zdravstvo i školstvo, zašto Beograd ćuti?

„Jedini način da vi dobijete dinare je da otvorite devizni račun u dinarima u vašoj banci i da onda konvertujete u evre. Ovaj tranzicioni period bi se desio čak i da nije dat“, kazao je Radosavljević

Dodaje da „dinar nije zabranjen na Kosovu, ali je zabranjeno plaćanje u dinarima, već isključivo u evrima“.

„Vi možete da primate novac u japanskim jenima, ali ne možete nigde da podignete tu valutu i da njom plaćate. Građani koji budu želili da primaju dinare moraće da otvore devizni račun i vrše konverziju, što je skuplje, jer se plaća provizija. Od ovog trenutka vlast u Prištini će kontrolisati upliv dinara na teritoriji koju kontrolišu“, navodi Radosavljević.

Kaže i da neće moći da funkcionišu banke koje nemaju licencu Centralne banke Kosova.

Postavlja se i pitanje koje mehanizme vlasti u Prištini imaju da spreče trgovce da primaju dinare.

„To se neće moći sprečiti u potpunosti, ali će u nekom periodu inspekcije vršiti pritisak na maloprodajne lance, kažnjavati ih, pa će se vremenom sve teže odlučivati da prime dinare. Narodna banka Srbije (NBS) i Centralna banka Kosova treba da se dogovore kako će se odvijati transfer novca, tj. da se uspostavi direktna komunikacija. Nisam siguran u kojoj meri će NBS hteti to da uradi“, kaže.

Dodaje da je vlast u Beogradu sigurno znala da će se ovo desiti, potpisala je Briselski sporazum u okviru koga je to definisano, „najveća greška je što nije to pitanje otvorila i pripremila građane“.

„Oni (Priština) će verovatno težiti da uspostave komunikaciju u NBS i probati da taj transfer finansijski funkcioniše kao između dve nezavisne države. Pitanje je na koji način ćemo mi uspeti to da regulišemo“, ocenjuje.

I Mihajlović smatra da se za ovaj korak prištinskih vlasti očigledno znalo.

„Imali smo saopštenje Komercijalne banke koja je jedina od srpskih banaka imala dozvolu da radi na Kosovu, koja je obavestila komitente da je analizom rada utvrđeno da nema potrebe da postoji banka u severnoj Mitrovici i da im preporučuje da za usluge koriste banke u Kuršumliji, Raški, 70 kilometara odatle“, podseća.

Dodaje da je pitanje ukidanja dinara bilo predmet pregovora, „Beograd je ćutao o tome, Priština nije ćutala o tome, ovo je početak finansijskog disciplinovanja severa, možemo da očekujemo da ubrzo budu na severu otvorene kancelarije agencije za registraciju preduzeća, tako da će sve srpske firme morati da se registruju po kosovskom sistemu – drugi korak u finansijskoj konsolidaciji severa“.

„Očigledno da je po ko zna koji put u pitanju predstava u kojoj se obmanjuju građani sa jedne i druge strane Ibra, kao i u Srbiji. Beograd i Priština i međunarodna zajednica već imaju ustaljene role u toj predstavi, imamo najavu problema u poslednjem momentu iz Beograda, pa onda saopštenje da će biti vrlo teško, onda Kvinta koja upozorava Prištinu da to ne čini, onda Kurti odradi ono što je naumio, i onda imamo dramu u Beogradu, i imamo novi događaj – upad policije u ambulantu u Prištini koja postoji 25 godina (u kojoj se leči stotinak Srba), policija je navodno tad saznala da se tu rade nelegalne aktivnosti, i onda se po ustaljenoj praksi time prekriva ovo sa dinarom. I imamo najavu da će to biti model za ukidanje seoskih ambulanti u kojima se leče preostali Srbi i imamo najavu da će se taj model primeniti na ceo zdravstveni sistem, odnosno da se srpske zdravstvene ustanove utope u kosovski sistem“, navodi.

Ističe da će „konačni efekat biti jedno blago etničko čišćenje, jer će ljudi bežati sa teritorija na kojima se ne osećaju bezbedno“ i dodaje da „imamo najavu da će se to ponoviti i kada je u pitanju sistem obrazovanja“.

Na pitanje zašto Beograd o svemu ćuti, on navodi da je to zato što je to „proces predaje Kosova koji traje 10 godina i glavna uloga Beograda je da je neko obećao tu predaju, a uloga je da obmanete stanovništvo da se ne radi o predaji“.

„Imate potpuno saglasje međunarodne zajednice, Kurti diktira tempo, njega ne zanima dijalog, koji ne zanima ni Kvintu. Ovo je direktna posledica Banjske i izbora u Srbiji. Dok se mi bavimo izborima, dajte da uzmemo šta možemo da uzmemo. Do maja kada kreće američka predsednička kampanja i kada neće više biti važna Evropa, a kamoli mi, probaće da uzmu sve što mogu na Kosovu“, ističe.

Dodaje da je ovo farsa sa ozbiljnim posledicama, u kojoj će „Srbija poručivati ne damo Kosovo, a Kosovo će kliziti u nezavisnost“.

Navodi da je je cilj da se problem na Kosovu zatrpa.

„Mnogo ustupaka i gluposti je Srbija napravila u poslednjih 10 godina, oslabila je u političkom smislu Srbe na Kosovu… Na kraju će im dati ZSO koja neće biti moćnija od kluba ribolovaca. Na to Srbi sa Kosova gledaju kao jednu veleizdaju“, rezignirano zaključuje.

Izvor :
Kim, N1