Micotakis sa Vučićem: Stav Grčke oko Kosova nepromenljiv

„Stav Grčke u vezi sa Kosovom ostaje nepromenljiv“, izjavio je premijer Grčke Kirijakos Micotakis u Beogradu.

“Evropsko posredovanje i dijalog su jedini put za normalizaciju odnosa između dve strane (Beograda i Prištine). To bi značajno pomoglo stabilnosti u regionu. Mi sa zabrinutošću posmatramo i pratimo dešavanja tokom poslednjih meseci”, poručio je Micotakis nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Grčka je među pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova, uz Španiju, Kipar, Slovačku i Rumuniju.

Micotakis je rekao da Grčka podržava Srbiju u evropskoj perspektivi i na evropskom putu.

“Priključenje Zapadnog Balkana u EU je naš strateški cilj. Potrebno je da Beograd iskoristi ove pozitivne okolnosti u evropskoj proceduri. Ubrzavajući reforme u vašoj zemlji, vi ćete se pre približiti EU”, dodao je on.

Premijer Grčke je istakao i da vidi napredak u odnosima Beograda i Atine.

“Želimo da produbimo naše ekonomske i investicione odnose”, dodao je.

Prema rečima Micotakisa, saradnja Grčka i Srbije proširuje se i na energetski sektor, a Atina podržava infrastrukturne projekte i ulaganja EU u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

“Moramo iskoristiti evropske fondove koji su predviđeni za Zapadni Balkan”, dodao je.

Vučić: Srbija čvrsto opredeljena za evropski put

“Srbija i Grčka su uvek međusobno podržavale teritorijalni integritet jedna drugoj, verujem da će tako biti i u budućnosti”, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa grčkim premijerom Micotakisom.

Vučić je istakao da je Srbija “nedvosmisleno i čvrsto opredeljena” za nastavak svog evropskog puta i zahvalio Grčkoj na podršci.

“Razumem da u Evropi nisu uvek srećni svim našim potezima, ali isto tako i u Evropi moraju da znaju da i mi očekujemo jasne signale za podršku Srbiji na evropskom putu”, dodao je Vučić.

Kako je rekao Vučić, jedna od ključnih tema razgovora sa Micotakisom bila je energetika – naftovodi, gasovodi, kupovina gasa, obnovljivi izvori energije i kako bi grčke kompanije mogle da pomognu u izgradnji tih kapaciteta.

Razgovaralo se i o infrastrukturi i transportu – osavremenjavanju drumske i železničke trase od Beograda do Soluna i povezivanju Srbije sa grčkim lukama.

Micotakis je u Srbiju stigao u nedelju, 11. februara, a na aerodromu ga je dočekao šef diplomatije Ivica Dačić.

Kako je ranije saopšteno iz Predsedništva, nakon sastanka Vučića i Micotakisa, uslediće plenarni razgovori delegacija Srbije i Grčke.

Kasnije će se predsednik Srbije i premijer Grčke obratiti na srpsko-grčkom poslovnom forumu gde će govoriti i zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Konstantinos Fragojanis i ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Na srpsko-grčki poslovni forum došlo je 35 grčkih kompanija.

Izvor :
Radio Slobodna Evropa