Gračanica: Paljenje sveća za trojicu Srba ubijenih u sukobu sa Kosovskom policijom

Paljem sveća poštu stradalim Srbima u sukobu sa Kosovskom policijom, koji se dogodio u nedelju, 24. septembra  u selu Banjska u opštini Zvečan, odalo je i nekoliko stotina meštana  Gračanice i okolnih sela.

U dvorištu Doma kulture Gračanica sveće su najpre upalili gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić, predsednik Privremenog organa opštine Priština Novak Živić i načelnik Kosovskog upravnog okruga Srđan Popović, kao i brojni zaposleni u ovim institucijama.

“Nedelja i ponedeljak su dani koji su protekli u razmišljanju običnog čoveka da li će se sve ono što se dešavalo u Banjskoj preliti na ostatak Kosova. Do toga nije došlo na sreću, izuzev incidenata niskog inteziteta koji su se desili u Lipljanu i još u nekim mestima na Kosovu, ali to je provokacija niskog inteziteta, dakle ništa što bi predstavljalo razlog za zabrinutost i to treba pohvaliti. I treba voditi u budućnosti, pre svega mislim da političari treba da vode računa o svojim izjavama i da budu svesni da je Kosovo jedno rovito područije i da je potrebna samo jedna iskra da zapali bure baruta”, rekao je meštanin Dobrotina.

“Pravde nema, istine nema, realnosti nema, ničega nema. I greota što političari ovo rade, stvaraju netrpeljivost među ljudima, građanima, nacijama, verama…”, rekao je meštanin Gračanice.  

Književnik i novinar Živojin Rakočević smatra da je „u katastrofu u Banjskoj uključenono desetine hiljada incidenata koji su se desili širom Kosova“

‚‚To se slilo u ovo što mi vidimo kao jednu tešku i ogromnu nesreću. Da bismo razumeli šta se dogodilo u Banjskoj moramo znati šta se svakodavno dešava na terenu i kakav je život nekih običnih ljudi i šta mi govorimo među sobom i da li mi ponavljamo rečenicu – “Ovo se ne može izdržati” ili “Više prevršilo je svaku meru”. 

Rakočević dodaje i da bezbednosna situacija na Kosovu danas zavisi od volje pojedinaca, a ne od institucija.

“Od toga kako će neko odlučiti da uzme zakon u svoje ruke, a svaki dan neko uzima zakon u svoje ruke. I to uzimanje zakona u svoje ruke dovelo je do katasrofe u Banjskoj, dovelo je do desetina i stotina desetina na dnevnom nivou pretnji, ponižavanja, poruka mržnje, zlih pogleda i svega onoga što poručuje – vi tu ne pripadate. Ali mi tu pripadamo po svojoj suštini, po svom trpljenju i po svom kapacitetu da čuvamo naše svetinje i naše živote’’, rekao je Rakočević.

Paljem sveća prethodnih dana počast stradalim Srbima odali su i u meštani  Kosovskog Pomoravlja, Štrpca, četiri opštine na severu i brojnih drugih srpskih sela na Kosovu.

Sveće su paljene i u pojedinim gradovima u centralnoj Srbiji.

U srpskim sredinama na Kosovu danas je treći dan žalosti.

Podsetimo, u nedelju u selu Banjska na severu Kosova u sukobu grupe Srba i Kosovske policije, ubijen je jedan policajac i najmanje trojica Srba.  

Izvor :
Medija centar Čaglavica