Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, ističe da se svim novinarima i medijskim radnicima mora omogućiti da nesmetano rade i obavljaju svoj posao, kao i da njihova lična bezbednost i profesionalni integritet nijednog trenutka ne smeju biti dovedeni u pitanje.

Pretnje, napadi, pa čak i ubistva novinara i dalje se dešavaju u čitavom svetu, zbog čega je važno da se stalno i kontinuirano radi na prevenciji i podizanju svesti o nedopustivosti ugrožavanja bezbednosti medijskih radnika. Svako demokratko društvo ima obavezu da ne samo na današnji dan, već stalno radi na stvoranju što bezbednijeg okruženja za rad novinara, navode iz Ministarstva kulture i informisanja. 

Napominju da Republika Srbija i Ministartsvo kulture i informisanja konkretnim aktivnostima doprinose poboljšanju stanja na medijskoj sceni i potpuno su posvećeni kreiranju bezbednog i podsticajnog okruženja za slobodne i profesionalne medije.

Ministarstvo naglašava da je brza i efikasna reakcija nadležnih organa izuzetno značajna u svim slučajevima pretnji i napada na novinare, a kažnjavanjem počinioca tih dela se šalje poruku da su napadi na novinare i medijske radnike nedopustivi.

„Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je na samom početku svog mandata povukla sve neosnovano podnete tužbe protiv medijskih kuća i novinara, usvojen je Akcioni plan za primenu medijske strategije za period od 2020-2025, a formirana je Radna grupa za praćenje sprovođenje Akcionog plana, kao i Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara pod čijom je inicijativom pokrenut SOS telefon za novinare i medijske radnike u cilju njihove pravovremene i efikasne zaštite. Takođe, u toku je rad na Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima“, ističe se u saopštenju.

Dodaju da se predstavnici Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara svakog meseca sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i potpredsednicom Gojković sastaju kako bi zajedno došli do najboljih rešenja koje se tiču bezbednog rada svih medijskih radnika.

Međunarodni dan borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima ustanovljen je odlukom UN 18. decembra 2013. godine, a prvi put je obeležen 2. novembra 2014. godine, povodom prve godišnjice ubistva francuskih novinara Žislena Dipona i Kloda Verlona, koji su ubijeni prilikom izveštavanja u afričkoj državi Mali.

Izvor :
RTV KIM