Mediji: Sukob građana i policije u Zvečanu, barikade u Leposaviću

Više desetina pripadnika specijalne policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština. U Zvečanu su se začuli pucnji, a zapljeno je jedno policijsko vozilo, prenosi RTS.

Situacija je nakon rasprave građana i pripadnika Kosovske policije u Zvečanu eskalirala, začuli su se pucnji. U više navrata su bačeni suzavac i šok-bombe. Građani su se nakon toga razbežali. Potom su pokušali ponovo da se vrate ispred zgrade opštine, a policija je sa puškama krenula ka opštini, začula se šok-bomba i građani su se ponovo razbežali, prenosi Radio Kontakt Plus na svojoj Fejsbuk stranici. 

Dopisnik RTS-a javlja i da je zapaljeno policijsko vozilo.

Na prilazu Mitrovici iz pravca Prištine nije vidljivo pojačano prisustvo policije, ali je desetak vozila pod rotacijom, kao i jedan kombi nedaleko do Vučitrna odjurilo u pravcu pravcu podeljenog grada na Ibru, saznaje Kim radio sa lica mesta. 

Na fakultetima i u školama u Mitrovici je prekinuta nastava, a građani postavljaju barikade na putu ka Leposaviću.

Izvori RTS-a u Zubinom Potoku preneli su da specijalci nameravaju da na zgradu opštine u kojoj je i Privremeni opštinski organ Vlade Srbije istaknu zastavu Kosova. 

U Leposaviću se nakon sirena na glavnom trgu ispred opštine okupio veći broj građana koji su na najavu dolaska specijalnih snaga kamionima blokirali saobraćaj u glavnoj ulici sa obe strane prilaza zgradi opštine.

Podsetimo, kosovska policija saopštila je do po službenoj dužnosti pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare svoje pravo na rad u objektima.

Izvor :
RTS, Radio Kontakt Plus, Kim