’’Mediji moraju da uživaju sigurnost i slobodu izražavanja’’

„Da bi obezbedili pouzdano i uravnoteženo izveštavanje, mediji, kao četvrti stub demokratije, moraju da budu slobodni, pluralistički i profesionalni, i moraju da uživaju sigurnost i nepokolebljivu slobodu izražavanja“, rekao je ambasador EU na Kosovu Tomaš Sunjog.

Na Svetski dan slobode medija on je ponovio da Izveštaj Evropske unije o Kosovu za 2021. godinu ukazuje da je medijsko okruženje na Kosovu pluralistično i dinamično, ali da i dalje postoji zabrinutost u vezi sa javnim kampanjama klevete, pretnjama i fizičkim napadima na novinare.

„Svaki napad na novinare, bilo onlajn, verbalni ili fizički, je neprihvatljiv i treba ga osuditi“, naveo je Sunjog.

On je pozvao odgovorne institucije da unaprede reakcije na napade i druge oblike pritisaka na medije i „pohvalio Udruženje novinara Kosova za ulogu u zaštiti novinara i slobode izražavanja“.

Osvrćući se na kampanju dezinformacija koja je proistekla iz ruske agresije na Ukrajinu, ambasador Sunjog je istakao visok nivo profesionalizma većine kosovskih medija u izveštavanju o ratu u Ukrajini i pozdravio spremnost Kosova da ugosti ukrajinske novinare u ovim teškim vremenima.

On je sa zabrinutošću primetio da je nedostatak finansijske samoodrživosti medija na Kosovu dodatno pogoršan pandemijom kovid-19, ostavljajući ih ranjivim na političke i poslovne interese i uticaje, dok održivo rešenje za finansiranje javnog emitera tek treba da se pronađe.

Ambasador Sunjog je pozdravio nedavno usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći od strane Skupštine Kosova koji će po prvi put služiti i uposlenicima u medijskom sektoru.

„Usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći od strane Skupštine je bio korak u pravom smeru u obezbeđivanju slobode medija na Kosovu, a EU će sa svoje strane nastaviti da radi na finansiranju i podržavanju inicijativa koje doprinose daljoj profesionalizaciji i jačanju medija“, izjavio je Sunjog.

Vrednost trenutne pomoći EU-a medijskom sektoru na Kosovu iznosi 2 miliona evra, dok je dodatnih 13,5 miliona evra namenjeno za podršku slobodi medija u regionu Zapadnog Balkana za period 2021-2023.

Izvor :
RTV KIM