Marko Đurić: Dijalog Beograd-Priština je u komi

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je danas da je dijalog Beograda i Prištine u komi.

Marko Đurić je objasnio za Radio-televiziju Srbije, da ta koma nema veze sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, već s tim da zemlje koje bi mogle da iskoriste svoj uticaj to ne čine.

On je najavio intenzivnu diplomatsku aktivnost, te istakao da je konstituisan novi Evropski parlament, da se neke stvari menjaju u Evropi i da bi „sledeća godina mogla da bude godina u kojoj će situacija biti povoljnija“.

Upitan o hapšenju jednog Srbina na Kosovu, Đurić je rekao da se to dogodilo uprkos pisanim garancijama SAD i EU, da niko od ljudi koji su učestvovali na protestima i barikadama neće biti uhapšen.

„On je politički zarobljenik. Nadam se javnoj i jasnoj reakciji SAD i EU“, rekao je Đurić.

On je ocenio da će, ako EU ukine mere protiv Kosova, to biti podstrek „za nove jednostrane poteze Kurtija“.

Đurić je dodao da će sutra sa visokim predstavnikom EU za bezbednosnu i spoljnu politiku Đuzepom Boreljom ozbiljno razgovarati i o Kosovu.

O skandiranju „Ubij Srbina“ na EP: Lošu klimu stvaraju ekstremni političari

Marko Đurić je povodom skandiranja „Ubij Srbina“ na fudbalskoj utakmici između Hrvatske i Albanije, koja je odigrana na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, da je reč o lošoj klimi koju stvaraju ekstremni političari.

Poruke ‘ubij Srbina’ i slične vam govore o lošoj klimi koju stvaraju ekstremni političari, pre svega Kurtijev etnonacionalistički režim, ali i neki drugi u regionu“, istakao je Đurić.

On je rekao i da je za njega UEFA visoko politizovana od onog momenta kada je primila Prištinu u svoje redove.

Izvor :
RTS, FONET, KIM