Marfi: Voleo bih da je Vučić uvideo koliko je Vulin opasan

Američki senator Kris Marfi izjavio je da ukoliko Srbija zaista želi evropsku budućnost ne može da ima šefa obaveštajne službe koji otvoreno komunicira sa Rusijom.

„Voleo bih da je (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić uvideo koliko je (šef Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar) Vulin opasan. Ukoliko Srbija zaista želi da ima evropsku budućnost ne možete imati šefa obaveštajne službe koji otvoreno koordiniše sa Rusima“, rekao je Marfi za Glas Amerike.

Senator je dodao da su SAD jasno stavile do znanja, ne samo Srbiji, već svim američkim prijateljima, da će biti posledica ukoliko te zemlje odluče da se ne pridruže sankcijama i budu uključene u tajne aktivnosti sa Rusima.

Marfi je komentarisao sankcije koje su američke vlasti uvele Vulinu. 

„Želimo da Srbija bude deo evroatlantskog pokreta, da njena budućnost bude u Evropi. Mislimo da je u njenom najboljem interesu da Rusiji pošalje jasnu poruku da se invazija na Ukrajinu ne može tolerisati. Nadam se da će Vučić uvideti da Vulin ugrožava njegove napore da izgradi prijateljstvo sa Evropom i SAD“.

Senator, koji je rekao da je važno smirivanje napetosti Beograda i Prištine, pozdravio je sastanak održan u Briselu između šefova pregovaračkih timova Srbije i Kosova, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, sa izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom.

„Suština je da se izbegne nasilje i tu se vraćam na obaveze koje je preuzela Vlada Kosova da nastoji da se drži odredbi sporazuma. Nastavio sam da razgovaram sa Aleksandrom Vučićem i (premijerom Kosova) Aljbinom Kurtijem (Albin) i ohrabrujem ih da se vrate za pregovarački sto“, rekao je Marfi u intervjuu za Glas Amerike.