Manojlović (DS): Proveriti poslovnu sposobnost i uračunljivost predsednika Srbije

Poslanica Demokratske stranke (DS) Tanja Manojlović apelovala je danas na nadležne socijalne i medicinske službe da razmotre urgentno pokretanje utvrđivanja poslovne sposobnosti i uračunljivosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Manojlović je, povodom izjave predsednika Vučića da su „deca od 12 i 13 godina spremna da poginu za Kosovo“, kazala da predsednik države očigledno nije svestan značenja svojih reči, „zbog čega su stručnjaci za mentalno zdravlje dužni da reaguju i pomognu i njemu i Srbiji“.

Ocenila je da u zemlji u kojoj je u samo dva dana poginulo 18 ljudi, uglavnom dece i mladih, o novom stradanju i žrtvovanju dece može da govori samo neuračunljiv čovek.

„Čovek koji vlada svim i svačim u Srbiji, reklo bi se da ne ume da vlada sobom. Ovakvom izjavom u opasnost dovodi sve nas: čitavu državu, naciju, pa i region“, istakla je Manojlović.

Ona je pozvala medicinske i druge relevantne stručnjake, pre svega psihijatre, kliničke psihologe, socijalne radnike, koji bi najozbiljnije trebalo da razmotre da li postoje razlozi za pokretanje postupka oduzimanja poslovne sposobnosti Aleksandru Vučiću, i da konačno reaguju iz profesionalnih i etičkih razloga.

„Zakon kaže da u ovom postupku aktivnu procesnu legitimaciju imaju: organ starateljstva, supružnik, vanbračni partner, dete ili roditelj lica koje bi trebalo lišiti poslovne sposobnosti“, saopštila je Manojlović.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je situacija na Kosovu „užasno teška, a da su deca od 12 i 13 godina spremna da poginu jer su svi siti kosovskog premijera Aljbina Kurtija“.

„Ne mogu više fizički da izdržim. Nijednu noć ne mogu da spavam. Jer za razliku od vas znam šta se dešava svaku noć na severu Kosova. Bukvalno sve vri. Deca od 12, 13 godina su spremna da poginu, što moramo da sprečimo. Siti su Kurtija“, rekao je Vučić na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar.

Izvor :
Beta