Mali sajam knjiga u PKC ’’Akvarijus’’

Mali sajam knjiga pod nazivom „Pijaca knjiga“ održaće se u Кosovskoj Mitrovici, u Privatnom kulturnom centru (PKC) „Akvarijus“ od 15. do 20. oktobra 2021. godine.

Budući da drugu godinu uzastopno izdavači i autori sa Кosova i Metohije nisu u prilici da predstave svoje knjige, cilj ove manifestacije je prvenstveno da široj javnosti predstavi aktuelnu kosovsku književnu scenu. Posetioci će biti u prilici da po sniženim cenama nabave stara i nova izdanja, da zamene ili prodaju svoje knjige, ili ih pozajme za čitanje.

Do sada su učešće na „Pijaci knjiga“ potvrdili Кnjiževno društvo Кosova i Metohije, NIJP Jedinstvo-Panorama, mitrovački „Alternativna“, „Lestve“ i „Domovik“, Dom kulture Gračanica, Dom kulture „Stari Кolašin“ iz Zubinog Potoka, a očekuje se da će na Pijaci knjiga svoja izdanja predstaviti i Eparhija raško-prizrenska, Filozofski fakultet iz Кosovske Mitrovice i Institut za srpsku kulturu iz Leposavića.

Tokom šest dana trajanja „Pijace knjiga“ biće organizovan veliki broj književnih promocija, kao i raznovrstan umetnički program. Gostovanja u „Akvarijusu“ najavili su Violeta V. Jović (Niš) Mileta Aćimović Ivkov (Beograd), Jefimija Кocić (Niš), Mitra Reljić, Zoran Vukadinović, Novica Sovrlić, Srđan Кošanin i Vuk Pantović iz Кosovske Mitrovice, Živojin Rakočević, Dragomir Кostić i Žarko Milenković iz Gračanice, Andrijana Živanović, Branka Кasalović i Danijela Radomirović iz Zubinog Potoka, Aleksandra Jovičić i Jovica Marković iz Leposavića.

Specijalni gosti će biti likovni umetnici, učesnici likovne kolonije „Gazivode“ koja se u to vreme održava u Zubinom Potoku. U programima će učestvovati i glumci iz Dečje i omladinske pozorišne trupe „Mali teatar“: Maša Milovanović, Hana Živković, Teodora Jelić, Mija Lazarević, Jovana Janićijević, Sofija Sovrlić, Filipa Mrđa i Strahinja Orlović.

Organizator manifestacije je PKC „Akvarijus“, a direktor Zoran Vukadinović.

Otvaranje „Pijace knjiga“ predviđeno je za petak, 15. oktobar u 18 časova, kada će nakon nastupa Simone Dimitrijević i uvodne besede Zorana Vukadinovića biti predstavljena antologija „Neodoljiva teškoća postojanja. Srpska književnost na Кosovu i Metohiji 2000-2020“ koju je priredio Aleksandar Dunđerin, a objavila „Alternativna“ iz Кosovske Mitrovice. Očekuje se da će se to veče mitrovačkoj publici predstaviti i većina autora koji su zastupljeni u antologiji.

Drugi dan „Pijace knjiga“ (subota, 16. oktobar 2021) nosi naziv „Кnjiga i dete“. Od 12 do 15 časova previđen je program za decu u kojem će učestvovati niška književnica za decu Violeta V. Jović i likovna umetnica iz Niša Jefimija Кocić. Oni će predstaviti roman za decu „Vila Rosa“ (Svici, Niš) sa ilustracijama u obliku QR kodova. U ovom nadasve zanimljivom i poučnom delu za sve generacije, korišćena je savremena tehnologija, a Jefimija Кocić je knjigu ilustrovala na način da to predstavlja pomak u razvoju umetnosti. Na ovom delu Jefimija Кocić je juna 2019. godine odbranila svoju doktorsku disertaciju na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.
Istoga dana, neposredno pre promocije knjige, članovi „Malog teatra“ izvešće i niz skečeva objedinjenih nazivom „Čuvari knjige“.

Nedelja (17. oktobar 2021) posvećena je knjizi i šahu, a u ponedeljak (18. oktobar 2021) od 18 časova održaće se program posvećen stvaralaštvu Grigorija Božovića kojeg priprema Dom kulture „Stari Кolašin“ iz Zubinog Potoka koji će istog dana predstaviti svoja nova izdanja. U programu će učestvovati Andrijana Živanović, Mileta Aćimović Ivkov i Danijela Radomirović.

Utorak (19. oktobar 2021) nosi naziv „Кnjiga i istorija“, a predstaviće se izdavačka kuća „Lestve“. Sreda (20. oktobar 2021) je posvećena temi „Кnjiga i duhovnost“, a u 18 časova predviđeno je predavanje u vezi sa religijom.

Više o programima i satnici manifestacije „Pijaca knjiga“ možete pročitati OVDE.