Mali Nemanja iz Batusa je šampion u mentalnom računanju

Prvo mesto u kategoriji pisani test na 8. Međunarodnoj olimpijadi u mentalnom računanju – Nemanja Jovanović, učenik prvog razreda i prve godine u školi „Malac genijalac“, briljirao je u pismenom delu takmičenja, nadmašivši konkurenciju iz više od 10 zemalja.

Nemanja je za N1 opisao kako se osećao kada je pobedio.

„Bilo je lepo, pobedio sam ih, nisam očekivao da budem prvo mesto, još sam pod utiskom“, kaže on.

Dodaje da je pehar odneo i u školu da pokaže drugarima.

„Čestitali su mi, oduševili su se. Ja sam ih počastio, kupio slatkiše“, priča.

Objasnio je i šta je zapravo mentalno računanje.

„Mi zamislimo računaljku u glavi, na toj osnovi pomeramo kuglice. Posle dodajemo na primer pet plus jedan plus tri, nama izlaze ti brojevi na televizoru, mi pomeramo prste i računamo. Nije teško“, kaže Nemanja.

Mama matematičar

Njegova mama Jelena kaže da je po struci matematičar.

„Meni je to stvarno fascinantno, pogotovo što on recimo, dok to računa mentalno, može da razgovara sa mnom. Bila sam skeptična u početku, prvi put se srećemo sa svim tim, stvarno nisam znala kako to funkcioniše, sad kad vidim kako radi, šta radi… Kada se hvali da računa brže od mame, to je istina, priznajem da je brži u ovoj disciplini“, kaže Jelena.

Nemanja je pred kamerama N1 uradio i jedan zadatak, da pokaže šta je mentalno računanje, a otkrio nam je da kad poraste želi da bude – programer.

Njegova mama Jelena opisala je kako izgleda život na Kosovu.

„Vi pratite situaciju, navikli smo apsolutno na sve, nama je bitno da smo ovde u svojoj kući, na svom imanju, prilagođavamo se, hvala Bogu imamo te najosnovnije institucije koje su nam potrebne, škola, zdravstvene ustanove, što se ostalog tiče, trudimo se da se to ne razlikuje, pogotovo kada su deca u pitanju“, kaže ona.

Malac genijalac ima novog šampiona…

Osmogodišnji Nemanja Jovanović iz sela Batuse u opštini Gračanica ostvario je izuzetan uspeh osvojivši prvo mesto na osmoj međunarodnoj olimpijadi iz mentalne aritmetike, koja se održala 9. juna u Beogradu, preneo je KoSSev.

Jovanović, učenik prvog razreda i prve godine u školi „Malac Genijalac“, briljirao je u pismenom delu takmičenja, nadmašivši konkurenciju iz preko 10 zemalja.

Olimpijada koja se održava svake godina, protekle nedelje okupila je više od 500 učenika.

„Nemanja je bio presrećan, prosto nije mogao da veruje jer je bilo mnogo dece. Krenuo je u školu u septembru i za ovih 10 meseci pokazao je koliko je vredan i talentovan. U školi je odličan učenik, voli da radi i ne propušta časove,“ ovako govori Milica Popović, kordinatorka škole „Malac Genijalac“, o ovogodišnjem pobedniku.

Osim Nemanje, iz ove škole na olimpijadi je učestvovalo još devetoro učenika uzrasta od šeste do dvanaeste godine.

„Svi su oni pobednici jer je samo učešće na ovakvom takmičenju veliko postignuće“, ističe Popović.

Ovo je treća godina zaredom, ističe, kako škola ‘Malac Genijalac’ osvaja nagrade.

„I svaki put sam uzbuđena i presrećna. Mislim da je za decu ovo veliko iskustvo. Imaju priliku da se druže sa vršnjacima, dele svoja iskustva i razmišljanja, i razvijaju svoje veštine“.

Inače, škola „Malac Genijalac“ u Gračanici postoji preko pet godina i radi prema programu hikari, japanskom programu mentalne aritmetike.

Mentalna aritmetika, objašnjava Milica Popović, dobra je za razvijanje koncentracije, fokusa i pamćenja.

Upis dece vrši se u januaru i septembru mesecu svake godine.

Izvor :
N1, KOSSEV