Makovec završio posetu Kosovu: Uredba CBK, izbori i ZSO među glavnim temama

Zamenik generalnog direktora (ZGD) za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove, Marko Makovec, završio je posetu Kosovu gde se tokom boravka sastao sa kosovskim zvaničnicima, liderima opozicije, Srpske liste, zdravstvenih, obrazovnih i bezbednosnih institucija, saopšteno je iz Kancelarije EU u Prištini.

Makovec je tokom boravka na Kosovu govorio na Forumu za žene, mir i bezbednost i održao nekoliko sastanaka kako bi, kako se navodi, prikupio informacije iz prve ruke o političkoj i bezbednosnoj situaciji.

Na marginama Foruma Makovec se sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani sa kojom je razgovarao o razvoju odnosa EU i Kosova i predstojećem glasanju o opozivu gradonačelnika zakazanom za 21. april 2024. godine.

Tokom posete Kosovu, Makovec je zajedno sa specijalnim predstavnikom EU i šefom kancelarije Šunjogom održao niz bilateralnih sastanaka sa nekoliko visokih kosovskih zvaničnika, uključujući prvog potpredsednika Vlade za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnika Bisljimija, ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svećlju, predsednika Centralne izborne komisije Krešnika Radonićija, kao i predstavnike Centralne banke Kosova (CBK), Kosovske policije, kao i opozicionih partija PDK, LDK i AAK.

“Makovec je ponovio posvećenost perspektivi članstva regiona zapadnog Balkana u EU i izrazio podršku putu Kosova u EU. On je istakao važnost da svi građani mogu da ostvare svoja demokratska prava na predstojećim ponovljenim izborima za gradonačelnike. Uoči sastanka glavnih pregovarača u Briselu, on je ponovio hitnost da se pozabave negativnim uticajem Uredbe CBK o gotovinskim operacijama na nevećinske zajednice. U kontekstu normalizacije odnosa sa Srbijom, on je podsetio i na obaveze Kosova u dijalogu uz podršku EU, posebno na uspostavljanje Asocijacije/Zajednice srpskih opština na Kosovu. On je informisao šefove misija EU i razmenio mišljenja sa američkim ambasadorom”, stoji u saopštenju Kancelarije EU.

Takođe je boravio u Severnoj Mitrovici gde je obišao Kliničko-bolnički centar, ali i školu u Osojanu, gde se susreo sa organizacijama civilnog društva, kao i drugim predstavnicima zdravstvenih i obrazovnih institucija.

“Razgovarano je o uticaju Uredbe CBK o gotovinskim plaćanjima, kao i o drugim problemima sa kojima se zajednice suočavaju. Sa predstavnicima Srpske liste, ZGD Makovec se osvrnuo na niz pitanja i pozvao ih da preispitaju svoju odluku i učestvuju u ponovljenom glasanju za gradonačelnike. Posetio je i manastir Dečani i imao razmenu mišljenja sa ocem Savom”, napominje se.

Euleks je Makoveca na Kosovu informisao o bezbednosnoj situaciji, a razmenio je mišljenja i sa komandantom KFOR-a.

“ZGD Makovec je završio svoju posetu Kosovu današnjim sastankom sa predstavnicima prištinskih istraživačkih centara koji su se fokusirali na bezbednost, dezinformacije i međuetnička pitanja”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije EU u Prištini.

Izvor :
Kim