Makedonski ministar: Biće utvrđeno ko je mahao zastavom ’’velike Albanije’’

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski izjavio je da očekuje da će biti otkriven identitet osobe koja je u Tetovu mahala zastavom „velike Albanije“ tokom posete kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Zastava s mapom takozvane „velike Albanije“ koja obuhvata delove Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Grčke, vijorila se na koncertu koji je na centralnom gradskom trgu organizovala Opština Tetovo 12. avgusta povodom privatne posete premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je 18. avgusta fotografiju čoveka koji je mahao zastavom „velike Albanije“ na trgu u Tetovu i pozvalo građane da jave policiji ako ga primete ili ima neku informaciju.

Ministar je ponovio da čovek koji je to uradio nije zaposlen u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Severne Makedonije, kako su objavili neki mediji, ali je rekao da njegov identitet još nije poznat.

„Imamo informacije koje već prikupljaju kolege i iz Sektora unutrašnjih poslova Tetovo i na nivou MUP-a. Mislim da će biti utvrđen identitet ove osobe. Klasifikacija je svakako krivično delo prema preporukama javnog tužioca i na osnovu toga će biti preduzete odgovarajuće mere“, rekao je Spasovski novinarima.

Dodao da je na skupu u Tetovu bilo i ljudi koji nisu državljani Severne Makedonije i da će, ako se utvrdi da je reč o stranom državljaninu, biti raspisana međunarodna poternica i iskorišćeni svi zakonski mehanzmi da slučaj bude rešen.

Spasovski je tako odgovorio na pitanje o tome da li se možda radi o građaninu Kosova, koje do sada odbacivalo zahteve Skoplja za estradiciju onih koji su optuženi u Severnoj Makedoniji.

Izvor :
Beta