Makedonska policija: Nije bilo pokušaja atentata na Kurtija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije reagovalo je na informaciju o navodnoj pretnji premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju tokom boravka u Skoplju, navodeći da nije bilo nikakvih pokušaja atentata. Oglasio se i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

U izjavi za Telegrafi Makedonija portparol MUP-a Toni Angelovski je rekao da nije bilo pokušaja ubistva Kurtija i dodao da je policijsko obezbeđenje Kurtiju određeno po pravilima i protokolima.

On je kazao da je policijsko obezbeđenje Kurtiju određeno po pravilima i protokolima.

„Obaveštavamo vas da tokom posete premijera Kosova Aljbina Kurtija Skoplju nije bilo pokušaja njegovog ubistva. Što se tiče bezbednosti tokom posete premijera Kurtija, ona je organizovana po unapred određenim pravilima i bezbednosnim procenama“, rekao je Angelovski.

Kurti je novinarima nakon povratka iz Skoplja, rekao da se tamo osećao bezbednim i pored pretnji „od pojedinaca i struktura koje imaju korene u zvaničnom Beogradu“.

Vlada Kosova tvrdi u saopštenju da je nervoza u Beogradu povećana, ali da je sve u redu.

„Nervoza u Beogradu posle sednice Saveta bezbednosti UN pojačala je pretnje i agresivnost prema premijeru. U Skoplju su primećene brojne snage reda. Premijer se nije osećao ugroženim. Sve je proteklo u najboljem redu tokom njegovog boravka u Severnoj Makedoniji“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova, prenosi Koha.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Severne Makedonije takođe je najavilo „poseban režim saobraćaja“ za Kurtijevu posetu Skoplju 9. i 10. februara.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da će danas i sutra (9. i 10. februara) zbog najavljene zvanične posete delegacije koju predvodi premijer Vlade Republike Kosovo Aljbin Kurti, Jedinica za bezbednost saobraćaja RSB Skoplje će preduzeti mere za poseban režim saobraćaja za učesnike u saobraćaju na širokom centralnom području grada Skoplja. Pozivamo sve učesnike u saobraćaju da poštuju naređenja koja će davati uniformisani policijski službenici“, navodi se u njihovom saopštenju, citira Koha.

Đurić o atentatu na Kurtija: Zašto ne uključiti i vanzemaljce u zaplet?

Ambasador Srbije u Americi Marko Đurić reagovao je na vest o pokušaju atentata na premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Kurti je izjavio da je, tokom sastanka koji je imao sa sestrinskim partijama socijalista u Skoplju, dobio informacije o brojniim pretnjama od pojedinaca i struktura „koje imaju korene u zvaničnom Beogradu“, preneo je danas RTK i dodao da postoje informacije o pokušaju atentata na Kurtija.

Đurić se na društvenoj mreži Iks obratio Kurtiju i napisao da može ponekad da laže neke ljude, ali ne može da laže sve ljude sve vreme.

“Ništa više ne govori o fijasku koji je Aljbin Kurti pretrpeo u SB UN nego njegova najnovija tužna naučnofantastična priča o zaveri za njegovo ubistvo. Nakon što je 13 od 15 članova SB UN izrazilo ozbiljnu zabrinutost zbog njegovih veoma stvarnih i razornih postupaka, ima li boljeg načina da se zavrti priča nego da se neko ko maltretira, hapsi i čisti čitavu etničku grupu pretvori u žrtvu. I, naravno, za to kriviti Srbiju. Zašto ne uključiti i vanzemaljce u zaplet? Samo si zaboravio jednu stvar, Aljbine – možeš ponekad da lažeš neke ljude, ali ne možeš da lažeš sve ljude sve vreme”, napisao je Đurić.

Izvor :
DANAS, KOHA