Maćedonci: Barjaktar koristimo samo za osmatranje Kosova

Kosovski ministar odbrane, Ejup Maćedonci, demantovao je navode srpskog predsednika o korišćenju dronova s ciljem sagledavanja sposobnosti srpske vojske. Usput je uputio i koju optužbu na račun Beograda. Sada i on govori o mogućem napad, odnosno „pretnjama iz Srbije“, ali i o „spremnosti Kosova da se odbrani“.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić govorio je juče o modernizaciji Vojske Srbije, ali i o sličnim aktivnostima Prištine, odnosno korišćenju turskih dronova Barjaktara.

Vučić je izašao sa tvrdnjom da su ovi izviđački dronovi bili usmereni prema Srbiji i da su u dva navrata – 5. i 20. juna podizani iznad Đakovice.

Srpski predsednik nema sumnju da je izviđanje vršeno u svrhe osmatranja pozicija srpske vojske, odnosno sagledavanje operativnih sposobnosti.

„Gledali smo ih kao na dlanu i da je neko drugo vreme ne bi se dugo zadržali u vazduhu. Pošto je to vazdušni prostor pod kontrolom KFOR-a, mi poštujemo prostor KFOR-a. Oni rade svoj posao, mi radimo svoj“, kazao je Vučić.

Maćedonci demantuje

Kosovski ministar odbrane, Ejup Maćedonci, međutim, demantovao je sinoć navode srpskog predsednika, preneli su prištinski mediji.

On je za Tëvë1 kazao da se dronovi koriste samo za nadgledanje teritorije Kosova.

„Mi u okviru KBS-a imamo jedinicu bespilotnih vazdušnih sistema koja deluje sa Bajraktarom bespilotnom letelicom. Normalno, njihovo delovanje se odvija na teritoriji Republike Kosovo, bez cilja da posmatraju bilo koju susednu državu i bez cilja da naruše vazdušni prostor bilo koje zemlje. Normalno, na osnovu plana operacije, ovi dronovi uvek lete nebom Kosova sa ciljem da budu testirani. Da se operiše sa njima, kako bi osmatrali teren u Republici Kosovo“, rekao je Maćedonci.

„Dokle god postoji ideja o ‘Velikoj Srbiji’ postoji i opasnost za Kosovo i region“

Nakon što je predsednik kosovske skupštine, Gljauk Konjufca nedavno najavljivao moguće „napade iz Srbije“, uz tvrdnje o „treniranju grupe“, u sličnom tonu je nastavio i kosovski ministar odbrane.

I Maćedonci pominje „provokativne vežbe“, navodeći da ih „Srbija nije prekinula“ ni pre, a ni posle napada u Banjskoj 24. septembra.

Upitan da li postoji mogućnost napada Srbije, kosovski ministar odbrane je rekao da opasnost postoji sve dok i ideja o „velikoj Srbiji“, prenosi „Tëvë1„.

On nije isključio mogućnost da će se sličan napad ponoviti sve dok, kako je rekao, „Srbija podržava terorističke grupe“.

Međutim, tvrdi da je „Kosovo spremno da se suoči sa svakom pretnjom“.

„Ne samo iz Srbije, već i od svakog ko ima hrabrosti da naruši suverenitet zemlje“, prenosi ovaj medij.

„Sve dok hegemonistička teorija o ‘velikoj Srbiji’ u regionu postoji, hrani se i jača, ovo je pretnja ne samo za Kosovo već i za sve zemlje. Uprkos tome, spremni smo da se suočimo sa svakim izazovom i bilo kakvom pretnjom. Ne samo od Srbije, već od svakoga ko se usudi da dira u suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje“, rekao je Maćedonci.

Tvrdi da je „spremnost“ dokazana od strane Kosovske policije 24. septembra u Banjskoj.

Potom se setio da je tu i KFOR.

„Kosovo je i 24. septembra, naime, Kosovska policija je dokazala da je spremna da se suoči sa raznim kriminalnim i terorističkim grupama u cilju destabilizacije naše zemlje. Poznato je da na Kosovu imamo KFOR, koji je prvenstveno odgovoran za zaštitu zemlju od bilo kakvog napada spolja“, rekao je Maćedonci.

Izvor :
Kossev