Ljimaj: Kosovo je bez premijera

Bivši zamenik premijera Kosova Fatmir Ljimaj smatra da je Kosovo trenutno bez premijera jer je, kako kaže, „Aljbin Kurti odustao od svojih upravljačkih dužnosti“. 

Limaj je u intervjuu za Ekonomiju onlajn rekao da će, ako premijer Kurti nastavi sa ovakvom logikom upravljanja, šteta koju će naneti Kosovu biti veoma velika.

„Premijer Kosova je podneo ostavku na svoje rukovodeće dužnosti. On ne upravlja državom, već administrira. Koliko će to trajati ne zavisi od nas, već od svih. Zavisi od građana. Ako se sa ovakvom logikom nastavi, šteta će biti još veća“, kazao je on.

Prema njegovom mišljenju, Kurtiju i u dijalogu sa Srbijom nedostaju iskustvo i znanje. Ljimaj je, između ostalog, naglasio da su njegove „ekskurzije na sever“ podigle tenzije.

„Čak u dijalogu imamo isti nedostatak iskustva, nedostatak znanja i to je dovelo do degradacije procesa dijaloga. Ponašanje ove vlade u poslednje dve godine u severnom delu je degradiralo i zateglo poziciju Kosova u pregovorima. Kada je ova vlada došla na vlast, Kosovo je bilo na ovom nivou u međunarodnoj areni i to je ponižavajući pristup jer sada postoji degradacija ovog procesa. Izleti na sever ne smeju biti populistički. Podigli su tenzije i koštaju Kosovo, a jedna od cena je i degradacija regovaračkog procesa. Vreme je za sveobuhvatan sporazum koji uključuje priznanje, a sada slušamo i druge poruke“, zaključio je Ljimaj.

Izvor :
Ekonomija onlajn, Kim