„Da Gračanica bude ekonomski snažnija, politički jedinstvena, da bude mesto u koje se mnogo više dolazi nego odlazi“

U Domu kulture Gračanica sinoć je održana Svečana akademija povodom Dana Opštine Gračanica. Akademiji su pored lokalnih zvaničnika i drugih predstavnika društveno političkog života na Kosovu prisustvovali i predstavnici Vlade Republike Srbije i brojni drugi gosti iz Beograda, Subotice, Sombora, Sokobanje i Novog Sada i Crne Gore.

Svečana akademija otvorena je intoniranjem himne “Bože pravde”.

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić je u svom govoru navela da je opštinsko rukovodstvo u proteklom perodu trudilo da,  kako je kazala, poboljša kvalitet života građana, ali navela i da još uvek ima dosta toga da se uradi.  

„Danas imamo novi Srednjoškolski centar, imamo novu modernu školu u Suvom Dolu i modernizovana sportska igrališta i prilaze u najvećim matičnim školama, koje smo i opremili sportskom opremom. Stalna podrška zdravstvenom sistemu takođe nije izostala. Naš prioritet je da unapredimo uslove za rad naših zdravstvenih radnika i omogućimo pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite našim građanima. Unapređenje infrastrukture je takođe naš prioritet“, rekla je Šubarićeva i dodala:

„Verujem da ćemo i u ovim teškim vremenima, punog brojnih iskušenja svi zajedno, imati dovoljno snage, energije i entuzijazma, da našu Gračanicu učinimo onakvom kakvu je svi mi građani zaslužujemo. Pokazali smo da imamo dovoljno, volje, znanja i energije da planove pretočimo u dela. Uverena sam da ćemo na osnovu svega prethodnog i vodeći računa o značaju Gračanice, vizije pretvoriti u stvarnost. Sve što smo do sad uradili, nastavićemo istim, a i jačim tempom, da naša Gračanica bude ekonomski snažnija, politički jedinstvena, da svaka individua bude ostvarena. Da Gračanica bude mesto u koje se mnogo više dolazi nego odlazi“.

U ime Srpske pravoslavne crkve, Dan opštine Gračanica i praznik Mala Gospojina predstavnicima opštine i građanima čestitao je sekretar eparhije raško-prizrenske Saša Mitrović, koji je tom prilikom preneo blagoslov vladike Teodosija.

„Želim da čestitam slavu domaćinu Opštini Gračanica, predsednici opštine Ljiljani Šubarić i građanima Gračanice, sa željom da svima nama i onima koji vode ovu opštinu i narod presveta Bogorodica bude putovoditeljka, da nas nauči da ostanemo ljudi, da ostanemo hrišćani, pravoslavci. Neka Gospod blagoslovi sve vas, ceo naš pravoslavni narod da nam daruje snagu, trpljenje i mudrost, da nikada ne skrenemo sa puta pravoga, puta koji su naši slavni preci trasirali pokazali i nama ostavili. Da bismo se i mi idući njihovi putem udostojili da nađemo u carstvu nebeskome, u carstvu Hrista Boga i da tamo sa svima svetima slavimo oca i sin ai sveta duha kroz sve vekove i svu večnost“, kazao je otac Saša.

Prisutnima se obratio i predsednik Srpske liste Goran Rakić.

 “Ohrabreni novim životima koji se svakimmradom rađaju na ovim prostorima motivisani smo da što više ulažemo u obrazovanje, ekonomski razvoj i boljitak mladih koji žele da nastave svoj život na ovim prostorima. Deca su naša budućnost i garant našeg opstanka i ostanka. Niko, ali niko, ne može da nam oduzme i  prisvoji ono što smo vekovima čuvali, a to je naša vera, naši koreni, tradicija, naši domovi, to je naša budućnost. I nikakve pretnje i zastrašivanja nas ne mogu uplašiti i pokolebati da istrajemo u želji za slobodom, da govorimo, živimo, gradimo, da se rađamo, jer smo mi svoji na svome”, kazao je Rakić.

Gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić je predstavnicima instiucija i organizacija uručila i zahvalnice. Za  izuzetan doprinos kulturi priznanje je uručila Školi baleta iz Gračanice, za izuzetan doprinos razvoju zdravstva ginekologu bolnice u Gračanici dr  Milanu Đorđeviću iz Gračanice, za doprinos razvoju privrede preduzetniku Kranislavu Pereniću iz Dobrotina, za dugogodišnju institucionalnu podršku kroz razne projekte ministru za zajednice i povratak Goranu Rakiću, zahvalnicu je uručila i potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću, koji nije prisustvao svečanoj akademiji, već je umesto njega zahvalnicu primio predstavnik Srpske liste Igor Simić.

Tokom sednice prikazan je i dokumentarni film „Novo lice naše Gračanice“ o radu opštine i problemima i potrebama građana ove lokalne samouprave.

Izvor :
Medija centar Čaglavica