Livađe: Uz igru i pesmu žene obeležile Osmi mart i izabrale misicu sela

Već više od sedam decenija, svake godine uoči osmog marta žene iz Livađa uz muziku i druženje obeležavaju Međunarodni dan žena. Ova proslava je prema rečima organizatorke i predsednice sela Mirjane Stojanović, postala tradicija i od svih mesta u srpskim sredinama na Kosovu, postoji samo u Livađu.

“Tačan datum ne znamo kad je počelo, nemamo ni od koga da saznamo, to su nekada stariji ljudi naši slavili, zatim su organizovali škola i učitelji nakon čega je došlo do malog prekida, međutim ja nisam htela da se prekine ta tradicija i evo već 15 godina im ja ovde organizujem druženje za 8. mart. Organizuje se sigurno 75 godina, a za tačan datum ne znamo od kad se tradicionalno organizuje”, kazala je Stojanovićeva.

Doterane i vidno raspoložene na proslavu dolaze gotovo sve žene iz sela, od najstarijih do najmlađih, tako da kako kaže Mirjana starosna dob za ovo druženje uopšte nije bitna.

“Najstarija ima, kao što vidite do šezdeset i nešto godina, ranije je bilo i starijih, ali sada su tu do 65-70 godina, ali najmlađa je ima 19 godina, tu su i devojke od 16 i 17”, rekla je ona.

Pored druženja i veselja, žene iz Livađa već deset godina unazad biraju i najlepšu među njima, kao i prvu i drugu pratilju. Za najlepšu među Livađankama ove godine izabrana je Nadica Ristić.

“Dolazim ovde 20 godina na osmi mart. Želja mi je bila da budem misica ovolike godine i ostvarila sam”, kazala je Nadica Ristić.

Organizatorka proslave sa misicom, prvom i drugom pratiljom

Skromne poklone za misicu i pratilje obezbedio je Privremeni organ Opštine Lipljan, a piće Opština Gračanica.

Pripadnice lepšeg pola iz Livađa ovaj dan jedva čekaju.

“Niko nam ne brani da se u toku godine skupimo, organizujemo, ali nekako ovaj dan je poseban, ne znam zašto. Žene se opuste, izađu na 4-5 sati, opuste se, izigraju se, sklone se od kućnih obaveza i problema. I vidite samo po licu, pričaju, razgovaraju, smeju se. To je čar. Bitno je da ih vidiš sve vesele, nam negativne, da je nešto”, rekla je Stojanovićeva.

“Došla sam sa mojom snajom, koleginicama. Jedva sam čekala ovaj 8. mart. Prelepo nam je, svake godine, samo jednu godinu nismo bili zbog korone. Nebitno, bio je ko je bio. A ove godine meni je prelepo. Svake godine sve mlađe i mlađe neka dođu, nemoj da se stidite ženice, lepo nam je sa vama svima”.

Novinarka: Šta vi sve ovde radite?

“Biramo mis, prvu i drugu pratilju. Svekrve igraju sa snajama, plaćaju kola”, rekla je Momirka Mihajlović.

„Ima više od 10 godina kako dolazim ovde. Ovo je nešto najlepše što mi žene organizujemo. Ovo je tradicija još od naših baka, prabaka. Dolazimo svi zajedno, mislim to je ta ekipa koja se uvek ovde skuplja, prelepo je ovde“, istakla je Marija Mladenović iz Livađa.

Žene Livađa slave Osmi mart

Pored žena iz Livađa, na proslavu dolaze i gošće iz susednih sela.

“Dolaze nam iz Starog Gracka, Lapljeg Sela… I ove devojke naše, koje su se udale u drugim selima dolaze ovde u naše i slave“, kaže Mirjana Stojanović.

„Ovde sam na poziv predsednice sela Mirjane Stojanović. Dolazim bas dugo kao gošća i mnogo mi se sviđa“, rekla je Sonja Stanojević iz Gračanice.

Iako je iz revolucije i borbe za ravnopravnost ovaj praznik ustanovljen od strane Ujedinjenih nacija 1977. godine danas je postao dan proslava, kupovine cveća i poklona, za žene iz Livađa ovaj dan je prilika da kroz igru i pesmu zaborave na svakodnevne probleme i dokažu da se i dalje mogu ujediniti.