List „Jedinstvo“ obeležio 79. rođendan

Najstariji srpski štampani medij na Kosovu, nedeljnik „Jedinstvo“, obeležio je 79 godina postojanja.

Radio Kim

Demo
Početna stranica » Sve vesti » List „Jedinstvo“ obeležio 79. rođendan
DRUŠTVO
List „Jedinstvo“ obeležio 79. rođendan
Najstariji srpski štampani medij na Kosovu, nedeljnik „Jedinstvo“, obeležio je 79 godina postojanja.
Tamara MarkovićOBJAVIO/LA TAMARA MARKOVIĆ25.12.2023 13:55NEMA KOMENTARA3 MIN ČITANJA IZVOR: RADIO KONTAKT PLUS

Direktorka lista NIJP „Panorama-Jedinstvo“ Rada Komazec (Foto Radio Kontakt Plus)
Direktorka lista NIJP „Panorama-Jedinstvo“, Rada Komazec, obraćajući se prisutnim kolegama, osvrnula se na dugu i burnu istoriju ovog lista.

Osvrnula se na trnovit put postojanja, od izgnanstva iz Prištine, 1999. godine, do nastavka dugogodišnje borbe za pisanu reč i deljenja sudbine sa običnim čovekom na Kosovu i Metohiji.

„Iz korena su iščupali 250.000 čitalaca Jedinstva, a Jedinstvo je ostalo kao jedina srpska institucija u Prištini. Moram reći da smo ponosni na svih 79 godina, ali to je period koji je bio najteži i za srpski narod i za Jedinstvo. Naši novinari, zbijeni u dve prostorije u domu štampe, u Prištini, izveštavali su i obilazili ne samo Srbe, koji su ostali u Prištini, nego i svim drugim mestima Kosova i Metohije. Pored svog novinarskog posla, oni su obavljali zaista humani posao. Nosili su hranu, lekove i sve potrepštine Srbima kojima je bila ugrožena bezbednost. Nažalost, ona je i danas ostala jako ugrožena. Taj period je, zaista, nešto što je zlatnim slovima upisano u Jedinstvo, po humanosti i radu i požrtvovanosti naših novinara“, rekla je Komazec.

Podsetila je da je Jedinstvo zaobišao senzacionalizam i njegovi novinari su se potrudili da održe karakter ozbiljne i odgovorne novine. Naglasila je da su se trudili da pokažu koliko je kosovsko-metohijski čovek ukorenjen u svoju zemlju i koliko je opstajao vekovima.

Čestitke su Jedinstvu, pored brojnih čitalaca, uputili i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar Informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, akademik Matija Bećković, akademik Svetomir Arsić Basara, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, gradonačelnica Gračanice i Udruženje novinara Srbije.

Izvor :
Radio Kontakt Plus