Lazarević: Najizazovnije je biti lokalni novinar, teško je izveštavati o onima sa kojima kupujete hleb

Snaga društvenih mreža je jasna, pa se zato i ubrajaju u društvene medije. Tu snagu koriste i tradicionalni mediji, uključujući portale. Zubin Potok info je, iako dostupan samo na društvenim mrežama, postao virtuelno mesto informisanja kako za građane opštine Zubin Potok, tako i za čitaoce iz drugih opština, ali i medija, piše Radio Kontakt Plus.

Iza stranice stoji novinar Andrija Lazarević koji je i novinar portala Nova.rs.

„Zubin Potok info je zapravo nastao iz tinejdžerske želje da se bavim novinarstvom. Počeo sam sa Facebook stranicom kad sam imao samo 15 godina. U početku, to je bio više hobi i prilika da delim vesti iz naše lokalne zajednice. Prve godine, stranica nije imala veliku vidljivost, ali s vremenom, kako sam se profesionalno razvijao, tako je rasla i stranica“, objašnjava sagovornik Kontakt plusa.

Od pandemije Kovida, Lazarević je odlučio da uloži više, kako kaže, i truda i energije – u stranicu.

„Svaka kriza na Kosovu, svaki incident, samo su povećavali vidljivost i uticaj Zubin Potok info. U 2022. godini broj pratilaca je enormno porastao, a sa tim i moja odgovornost kao novinara“, dodaje Lazarević.

Upitan kako onda gleda na odgovornost lokalnih medija, posebno u kontekstu Kosova, Lazarević ističe da lokalni mediji igraju izuzetno važnu ulogu, a posebno u kriznim situacijama.

„Na primer, vest o pojačanom prisustvu Kosovske policije brzo se širila društvenim mrežama. Zahvaljujući direktnoj komunikaciji sa policijom, uspeli smo da prekinemo lanac dezinformacija potvrdom da se na terenu ništa ne događa. Ta vest je imala mnogo veći doseg i prijem kod građana od uzbunjujućih dezinformacija“, dodaje Lazarević.

Najveći izazov u njegovom radu kao lokalnog novinara je, ističe – dostupnost pouzdanih informacija.

„Ponekad je teško dobiti potvrdu od lokalnih institucija, što može otežati brzo i tačno izveštavanje. Takođe, budući da nisam često na terenu, nekada mi nedostaje materijal poput fotografija koji bi pratio objave“, pojašnjava naš sagovornik.

Na pitanje šta je izazovnije biti lokalni novinar ili novinar medijskog portala u Beogradu, Lazarević podcrtava da je to svakako biti lokalni novinar:

„Nije isto biti lokalni novinar u Kosovskoj Mitrovici i u Nišu, iako je teško biti lokalni novinar u Nišu. Dakle, teže je biti lokalni novinar u Nišu, nego u Beogradu, ali je teže biti lokalni novinar u Kosovskoj Mitrovici ili u Zubinom Potoku, nego u Nišu. Prvo, setimo se samo primera iz maja prošle godine, kad je krenuo i talas hapšenja, gde novinari moraju svakog dana da izveštavaju o talasu hapšenja sugrađana. Većinu tih ljudi mi poznajemo, ako ne poznajemo direktno ljude, poznajemo porodice. Neretko morate da izveštavate o ljudima, kako volim da kažem, kod kojih kupujete hleb ili sa kojima kupujete hleb. A dešavaju se i razne tragične stvari kao što su saobraćajne nesreće gde morate da ispunite svoju dužnost, da prenesete informaciju. Živite u sredini gde je i ta osoba živela ili njegova porodica, ali i van toga mislim da je generalno Kosovo tako zapaljivo područje…“

Sa druge strane, Lazarević podseća na čitav niz napada na novinare koji su se dogodili tokom prošle godine na Severu Kosova.

On veruje da i građani znaju da mediji i novinari nisu krivci za ono što se događalo tokom prošle godine posle nasilnog preuzimanja kontrole nad opštinskim zgradama od strane specijalaca, te ističe da su lokalni mediji na Kosovu koji izveštavaju na srpskom jeziku „svetla tačka novinarstva u celom ovom delu Balkana“:

„Koji mogu da drže lekciju iz profesionalnosti i medijima u Prištini i medijima u Beogradu“.

Lazarević zato veruje da su se napadi dogodili, jer građani „nisu mogli da preskoče nivoe“ i da zatraže odgovornost od političkih funkcionera.

„Biti novinar srpske redakcije na Kosovu je Sizifov posao i pretežak zadatak“.

Izvor :
Radio Kontakt plus